Foto: Koláž ZD

Ultrazvuk 2.0. Umělá inteligence pomáhá odhalovat vrozené vady

Strojová inteligence si nachází cestu do další oblasti zdravotní péče. Francouzská společnost Sonio přišla se softwarem, který dokáže s velkou mírou přesnosti odhalit při vyšetření ultrazvukem anomálie u dosud nenarozených dětí. Výrobce věří, že pro zdravotníky bude fungovat jako „záchranná síť“, která jim poskytne při práci jistotu správné diagnózy. Firma Sonio pro svůj inovativní ultrazvuk nově obdržela schválení od amerického Úřadu pro kontrolu potravin a léčiv (FDA). Na úspěšnou certifikaci upozornil americký zpravodajský portál Fox News.

Sonio Detect je první ultrazvuková skenovací technologie svého druhu, která získala schválení od FDA. Dosud ultrazvukové vyšetření plodu spočívalo na zkoumání snímků samotným zdravotníkem, což při jejich velkém objemu mohlo někdy vést k poklesu pozornosti a tedy i k jejich špatnému vyhodnocení. „Tento manuální postup je náchylný k chybám a zapomínání na důležité snímky plodu – zejména když standardní vyšetření ve druhém trimestru zahrnuje více než 80 snímků,“ upozornila šéfka a spoluzakladatelka společnosti Sonio Cecile Brossetová s tím, že podle výzkumů se vrozené vady vyskytují přibližně u jednoho z 33 novorozenců, přičemž u poloviny z nich se tyto vady nepodaří předem odhalit.

Umělá inteligence se ovšem neunaví a její bdělost je stále stoprocentní. Sonio lékařům pomáhá nejen v detekci anomálií, ale také zajistí, že snímky budou v dostatečné kvalitě. Podle Brossetové jejich nástroj slouží lékařům jako „záchranná síť“, tedy jakési druhé oči. „Neobtěžují se s manuálním označováním nebo kontrolními seznamy, což znamená, že mohou strávit více času s pacientem a skenováním namísto těžkopádných manuálních úkonů,“ dodala.

Jednou z řady výhod softwaru je, že je kompatibilní s různými typy ultrazvukových technologií, včetně GE, Samsung a Canon. Navíc ho lze využít pro všechny nastávající rodičky bez ohledu na věk, hmotnost, etnicitu či stáří plodu. „Tato široká použitelnost z něj činí cenný a inkluzivní nástroj pro sledování a péči o těhotné ženy po celém světě,“ je přesvědčena Brossetová.

Program Sonio Detect si pochvalují i zdravotníci. „Vzhledem k současnému zdravotnickému prostředí, které se stále více zaměřuje na zdraví populace a vytváří cesty, které posilují praktiky a postupy pro normalizaci výsledků, vidím místo pro umělou inteligenci, která nám pomůže posunout se tímto směrem,“ řekla pro Fox News Marie Ramasová, rodinná lékařka a regionální lékařská ředitelka společnosti Aledade Health v New Hampshire. Umělá inteligence podle ní může pomoci zejména v odlehlých oblastech, typických nedostatkem zdravotnické péče. „Porodnické ultrazvuky mohou rychle a efektivně identifikovat známé příčiny a nemoci. To může lékaři uvolnit čas na potvrzení diagnózy a léčbu,“ dodala Ramasová.

Pokročilé diagnostické nástroje, jako je například právě Sonio Detect, podle lékařky nemají nahradit zdravotníky, nýbrž pomoci jim se nejlépe rozhodovat. Umělá inteligence podle ní nemůže lékaře nahradit i z toho důvodu, že „vývoj algoritmů je stále založen na vnímání perspektivy kodérů, kteří je vytvářejí, což vede k možným slepým místům v diagnózách“.

Společnost Sonio očekává, že jejich ultrazvuk bude ve Spojených státech nastávajících matkám k dispozici již od začátku října letošního roku.

-fk-