Foto: Policie ČR

Vnitro požaduje méně lékařských prohlídek u zaměstanců bezpečnostních sborů

Zaměstnanci bezpečnostních sborů, tedy policisté, hasiči, celníci, vězeňská stráž, pracovníci Generální inspekce bezpečnostních sborů a také pracovníci zpravodajských služeb, by od příštího roku měli absolvovat lékařskou prohlídku v zaměstnání jednou za tři roky, nikoli za dva, jako tomu je dosud. Počítá s tím návrh vyhlášky ministerstva vnitra, který se týká více než 60 000 zaměstnanců.

Změna reaguje na ústup od povinných periodických lékařských prohlídek pro zaměstnance v nerizikových profesích. Povinnost zrušilo ministerstvo zdravotnictví od letošního ledna. Skončila i povinnost lékařských prohlídek v těchto profesích pro řízení referentských vozidel v zaměstnání. Před prázdninami pak vláda projednala i zrušení vstupních prohlídek.

„I v podmínkách bezpečnostních sborů je žádoucí, mimo jiné s ohledem na náročnost při zabezpečování lidských i finančních zdrojů, snížit četnost provádění pracovnělékařských prohlídek příslušníků bezpečnostních sborů,“ uvádějí autoři vyhlášky. Vyčíslení nákladů na prohlídky vyhláška neobsahuje, zaměstnavatelé platili řádově stovky korun za jedno vyšetření, prohlídky nebyly hrazené z veřejného zdravotního pojištění.

Nově vyhláška definuje také podmínky výstupní lékařské prohlídky příslušníků bezpečnostních sborů. Už nebude povinná, provádět se má před skončením služebního poměru na žádost příslušníka nebo služebního funkcionáře.

-čtk-