Ilustrační foto: Pixabay

Změna legislativy systému epidemiologické bdělosti: Přibude 25 onemocnění

Do připomínkového řízení vstoupil návrh vyhlášky o systému epidemiologické bdělosti pro vybraná infekční onemocnění. V současné době platná vyhláška z roku 2008 totiž podle ministerstva zdravotnictví v některých směrech neodpovídá nejnovějším odborným poznatkům z oblasti epidemiologie a mikrobiologie. Oproti dosud platné vyhlášce má dojít k aktualizaci rozšíření o 25 dalších onemocnění a o sekci zvláštních zdravotních problémů, kde figurují infekce spojené se zdravotní péčí a antimikrobiální rezistence, čímž Česká republika naplní své závazky, které vyplývají z nařízení evropských institucí.

„Pro úspěšnou realizaci systému epidemiologické bdělosti je nezbytné zajistit legislativní zakotvení a účinnou oporu se zohledněním relevantních právních předpisů EU a jiných souvisejících dokumentů,“ je vysvětleno v důvodové zprávě návrhu vyhlášky.

Rovněž je podle ní třeba brát v potaz členství České republiky v Evropské unii a v dalších mezinárodních organizacích a závazky, které z toho vyplývají. „Podle dokumentů mezinárodních organizací je Česká republika zavázána poskytovat data o výskytu infekčních onemocnění do mezinárodních databází. Nepřijetí vyhlášky by také způsobilo vážné problémy při hlášení infekčních nemocí, a to jak v národním, tak nadnárodním hlásícím systému, a též problémy a komplikace pro kontrolu a sledování výskytu infekčních nemocí na našem území,“ vysvětluje ministerstvo.

Hlavním cílem návrhu nové vyhlášky o systému epidemiologické bdělosti je pro vybraná infekční onemocnění především implementace prováděcího rozhodnutí komise (EU) 2018/945 z roku 2018. Nad rámec tohoto rozhodnutí je ale v tuzemském návrhu zařazeno i dalších 8 programů pro sledování infekčních onemocnění, jejichž epidemiologický význam v České republice a ve světě a možný dopad na zdraví vyžaduje podle ministerstva systém epidemiologické bdělosti. Těmito onemocněními jsou pásový opar, rotavirová onemocnění, plané neštovice, virová hepatitida E, norovirová onemocnění, svrab, hantaviry a MERS-CoV.

Systém epidemiologické bdělosti slouží k průběžnému vyhodnocování všech okolností výskytu a šíření infekčních onemocnění, které jsou potřebné pro eliminaci, případně vymýcení některých onemocnění. „Tento princip byl a je stále uplatňován v boji proti mnoha infekčním chorobám, například v případě pravých neštovic, kdy ve svém důsledku znamenal úplné vymýcení tohoto infekčního onemocnění,“ připomíná důvodová zpráva návrhu.

-jkn-