Foto: Fórum mobilních hospiců

Dožít doma. Kampaň upozorňuje na důležitost mobilních hospiců

Nevyléčitelná nemoc může zasáhnout každého z nás. Na to, že umírání se někdy týká i mladých lidí, nyní upozorňuje kampaň Dožít doma. Až čtvrtině lidí, o které pečují mobilní hospice, je totiž mladší 65 let – a stejně jako ti starší i oni chtějí ve čtyřech z pěti případů zemřít doma.

“Byl nádherný jarní den. Seděla jsem na lavičce pod rozhlednou a pozorovala mladou ženu, která stála přede mnou. Měla oteklé nohy, které se jí sotva vešly do bot. Chybějící vlasy skrývala čepicí. Přesto byla tak krásná. Usmívala se, nastavovala tvář slunci, ale z očí jí vyzařoval velký smutek. Nasávala všechnu tu krásu kolem, myslela na své dvě děti, které tolik milovala a pro které se tu snažila být každou minutu. Myslela také na svého manžela. Nebude se cítit bezradný, až tu nebudu? Říkala si mladá žena,” popisuje pacientku Lucie Stránská, zdravotní sestra Domácího hospice 14 pomocníků.

Příběh mladé ženy, která čelila nevyléčitelnému onemocnění a využila služeb mobilního hospice, není ojedinělý, jak si lidé často myslí. “Je to jeden z přetrvávajících mýtů, že hospicovou péči potřebují pouze staří lidé,” vysvětluje Monika Marková, předsedkyně Fóra mobilních hospiců a ředitelka Hospice sv. Štěpána.

Z dat Fóra mobilních hospiců za rok 2022 přitom vyplývá, že až jedna čtvrtina pacientů jsou lidé mladší 64 let. Devět z třiatřiceti mobilních hospiců zapojených do sběru dat poskytlo péči i dětským a dospívajícím pacientům do 18 let.

“Služby mobilních hospiců jsou určeny všem, kteří trpí nevyléčitelným a život limitujícím onemocněním v jakémkoliv věku. Kvalitní služba je poskytována lékařem paliatrem, který se snaží, aby dotyčný netrpěl bolestmi a jinými zdravotními komplikacemi. Ostatní profese, např. sociální pracovníci nebo psychologové a duchovní, se starají o další potřeby pacienta, ale i pečujících. A hlavně jsou v pohotovosti 24 hodin, 7 dní v týdnu,” doplňuje Monika Marková.

Zviditelnění tématu mobilní specializované paliativní péče je smyslem letošní kampaně Dožít doma, která 6. ročníkem navázala na původní kampaň DOMA. Kampaň vyvrcholí Papučovým dnem 11. října 2023. Do akce se zapojuje kromě 43 mobilních hospiců také řada firemních partnerů, nadací a hlavně jednotlivců, kteří o tématu mluví.

Záštitu kampani udělilo Ministerstvo zdravotnictví ČR a Česká společnost paliativní medicíny ČLS JEP. Další informace o kampani a službě mobilních hospiců najdete na www.dozitdoma.cz.

-red-