Komisařka pro zdraví a bezpečnost potravin Stella Kyriakidesová. Foto: Evropská unie 2022

Evropská síť komplexních onkologických center či balíček prevence. EU jde do boje s rakovinou

Prevence nejrizikovějších faktorů, včasné odhalení nemoci, diagnostika a léčba a zlepšení kvality života. Boje proti rakovině je jedním z hlavních plánů evropských zdravotních politik a rovněž silným pilířem vznikajícího projektu tzv. Evropské zdravotní unie, jejímž posláním je koordinovaný postup při řešení zdravotních krizí. Na konferenci s názvem Challenges in Cancer Care, která se konala v rámci španělského předsednictví, diskutovali o současných výzvách a příležitostech v onkologické péči národní i mezinárodní odborníci.

Rakovina je stále jednou z hlavních příčin úmrtí lidí po celém světě. Kromě závažného „narušení“ života pacientů a jejich blízkých má rakovina obrovský dopad na naše systémy zdravotní péče, ekonomiku a společnost jako celek. Motivací Evropské unie je proto rozvoj nových akčních plánů i posílení závazku k prevenci a kontrole nemoci.

Evropská unie se v rámci posledních let podílí na strategiích s cílem řešit rakoviny z různých aspektů. Tyto snahy vyvrcholily v roce 2021, kdy byl schválen Evropský plán boje proti rakovině, jehož účelem je přistupovat k onemocnění komplexně s pomocí multidisciplinárních týmů.

Předmětem konference ve španělské Barceloně byly oblasti zdravotních politik pro kontrolu rakoviny, a to jak na úrovni Evropské komise, tak také na úrovni španělského Národního zdravotnického systému. Představen byl také pokrok související s oblastí výzkumu v rámci programů Horizon Europe a Cancer Mission.

Jednotná síť péče

Podle Evropského plánu boje proti rakovině by měl být do roku 2030 zajištěn 90 procentům způsobilých pacientů přístup k národním onkologickým centrům propojeným do nové sítě EU. Podle evropské komisařky pro zdraví a bezpečnost potravin Stelly Kyriakidesové je na místě zlepšení kvality onkologické péče pro každého. „Do roku 2025 chceme mít zahájeny práce vedoucí k vytvoření první sítě komplexních onkologických center EU,“ uvedla na konferenci a dodala, že v příštích měsících představí balíček prevence, včetně nových doporučení ohledně nekuřáckého prostředí a typů rakovin, kterým lze předcházet očkováním.

Odhaduje se, že celkový hospodářský dopad rakoviny v Evropě přesáhne ročně 100 miliard eur. V rámci plánu jsou na boj proti nemoci vyčleněny 4 miliardy eur. „Nyní máme finanční prostředky na posílení evropských zdravotních systémů a na zajištění lepšího přístupu ke zdravotní péči pro každého,“ řekla k tomu Kyriakidesová.

Na podporu nových technologií, výzkumu a inovací má být taktéž zřízeno nové znalostní onkologické centrum, které bude na úrovni Evropské unie koordinovat vědecké a technické poznatky související s rakovinou. Zároveň bude zahájena Evropská iniciativa zobrazování rakoviny, která bude cílit na zlepšení personalizované medicíny a inovací.

-ns-