Člen sněmovního Výboru pro zdravotnictví a předseda Výboru pro sociální politiku Vít Kaňkovský (KDU-ČSL). Foto: kduvysočina.cz/Jaroslav Paclík

Kaňkovský pro deník N: Návrh o dalších přesčasech mě zpětně mrzí

Další přesčasová práce ve zdravotnictví vzbudila mnoho kritiky ze strany České lékařské komory, včetně její Sekce mladých lékařů či lékařských odborů. Kvůli ustanovení o dodatečných dobrovolných přesčasech chce část lékařů pracujících v nemocnicích přesčasy přestat sloužit úplně. „Léta tu je neřešený problém velkého objemu přesčasů. To považuji za obrovský problém. A já jsem neodhadl, že lékaři to berou jako symbol. Symbol toho, že pokud se současný stav legalizuje, tak se zase nic nezmění,“ uvádí pro Deník N poslanec Vít Kaňkovský.

Novela zákoníku práce má platit do konce roku 2028. Kaňkovský, který má být podle Válka spolupředkladatel další změny, byl spolu s dalšími sedmi poslanci tím, kdo předložil pozměňovací návrh, který změnu maximálního objemu dobrovolné přesčasové práce z 416 na 832 hodin do zákoníku vložil. Donedávna se přesčasy řešily s ohledem na nedostatek lékařů zejména v menších nemocnicích dohodami, což už nyní možné není. Kaňkovský ale pro deník N uvedl, že je připravený sporný paragraf z novely vyjmout. Zároveň je podle něj zapotřebí omezit nadužívání pohotovostních služeb pacienty, zamezit zneužívání lékařské péče a nezahlcovat zdravotníky administrativou. Pochopitelně podle něj musí být lékaři také dostatečně finančně ohodnoceni.

„U nás se o tom stále diskutuje. Primáři dostali za úkol rozepsat dvanáctihodinové směny. Víme ale, že kdyby k tomu došlo, znamenalo by to redukci některých plánovaných výkonů, například některých odborných ambulancí. Takže my se teď snažíme dělat maximum pro to, abychom v krátké době dostali výjimku od Evropské komise a možnost čtyřiadvacetihodinových směn dali do zákona rychlou poslaneckou novelou,“ popisuje pro Deník N Kaňkovský.

Na pozměňovacím návrhu, ve kterém by došlo k vypuštění sporného paragrafu §93a, se podle Kaňkovského už pracuje (psali jsme zde).

-red-