Foto: Direct Media

Kroky Ústeckého kraje pro dostupnou péči? Dotace, stipendia

Výraznou finanční podporou mediků i praktických lékařů, kteří povedou jejich praxi, chce Ústecký kraj zabránit tomu, aby stovky lidí ocitly bez lékaře. Řada z nich nastoupí za několik let do důchodu, podporu dostanou i ti, kteří odchod do penze oddálí. Strategii zdravotnictví schválili zastupitelé. Změny ve stipendijních programech a pobídkách by mohli schvalovat na říjnovém zasedání. ČTK a Českému rozhlasu to řekl vedoucí krajského odboru zdravotnictví Petr Severa.

Zdravotnickou studii obyvatel Ústeckého kraje zpracoval Ústav zdravotnických informací a statistiky. Na základě analýzy vznikla koncepce, která počítá s masivní podporou studentů lékařství. Stipendia mohou získat budoucí doktoři, pokud se zavážou k práci na severu Čech. „Pokud nám slíbí, že bude u nás v kraji opravdu pracovat, tak když si požádá v pátém nebo v šestém ročníku, tak mu započítáme i ty předchozí roky,“ uvedl Severa. Návrh je 75.000 korun za rok studia při závazku 12 až 54 měsíců podle oboru. Studenti 6. ročníku by mohli jednorázově dostat 250.000 až 300.000 korun.

V regionu je podle zdravotnické studie nejméně praktiků na počet obyvatel a nejvíce pediatrů ve věku nad 65 let. „Generační krize nám teď začíná nastupovat, do pěti let předpokládám, že se nám podaří odrazit se ode dna a zajistit takovou péči, jaká má být,“ řekl Severa. Zdůraznil, že kraj dělá věci, která by dělat nemusel. „Povinnost zajistit zdravotní péči je na zdravotních pojišťovnách,“ řekl.

Na první pobídky by měl mít kraj připraveno zhruba 60 milionů korun. Stipendijní program je připraven i pro nelékařské profese. Nový program, kterým se budou zastupitelé zabývat, je zaměřen na motivaci k prodloužení aktivní lékařské praxe i úvazkem mimo současnou ordinaci. Motivovat hodlá i lékařky, které budou chtít pracovat na částečný úvazek při mateřské. Podpořit by chtěl kraj také praktické lékaře, kteří umožní získat praxi absolventům.

Problém s nedostatkem lékařů řeší obce v celém kraji. Někde nabízí zařízené ordinace, jinde dotaci na vybavení nebo byty. Svůj program na podporu lékařů má také Krajská zdravotní, která vlastní na severu Čech sedm nemocnic.

-čtk-