Foto: Flickr/Jernej Furman

Lékařům NHS se tento měsíc zvýší platy

Přibližně 150 tisíc lékařů Národní zdravotní služby (NHS) v Anglii, včetně mladých lékařů a konzultantů, začne dostávat tento měsíc vyšší plat. Navýšení by mělo proběhnout zpětně od letošního dubna. Opatření přijala vláda v návaznosti na doporučení Nezávislého kontrolního orgánu pro odměňování lékařů a zubních lékařů (DDRB). Rozhodnutí předcházely stávky mladých i zkušených lékařů. V tiskové zprávě o kroku informovalo tamní ministerstvo zdravotnictví a sociální péče.

Angličtí lékaři, kteří se školí prvním rokem, by měli dostat 10,3procentní navýšení, což znamená, že se jim odměna zvýší z 29 300 na 32 300 liber ročně (v přepočtu cca 915 tisíc korun). Mladým lékařům, kteří se školí, ale již mají tříletou praxi, se pak plat zvýší z 40 200 na 43 900 liber ročně (cca 1,25 milionu Kč).

Platové tarify pro konzultanty se zvyšují o šest procent, což znamená, že základní plat na plný úvazek vzroste na 93 600 liber ročně (2,65 milionu Kč). Společně s platbami za služby na telefonu a dalšími aktivitami se průměrný výdělek konzultujícího lékaře u NHS zvýší na 134 tisíc liber ročně (3,8 milionu Kč).

„Pracovali jsme rychle, abychom zajistili, že lékaři začnou dostávat peníze již tento měsíc. Dal jsem přitom jasně najevo, že tato odměna je konečná, a naléhavě žádám Britskou lékařskou asociaci (BMA), aby ukončila své vypočítavé stávkové akce, které vedou jen k prodloužení čekacích lhůt, poškození pacientů a vyvíjení většího tlaku na kolegy,“ uvedl ministr zdravotnictví a sociální péče Steve Barclay.

Zároveň budou brzy navýšeny smlouvy s praktickými lékaři tak, aby odrážely navýšení o šest procent. I toto navýšení bude zpětně datováno od dubna.

Vláda také zavádí nové možnosti odchodu do důchodu tak, aby pomohla udržet zkušené lékaře a zároveň usnadnila a zatraktivnila návrat pro lékaře v důchodu. Od 1. dubna 2023 byla zrušena omezení týkající se množství práce, kterou mohou zaměstnanci vykonávat, pokud se po odchodu do důchodu vrátí do služby, a umožnila lidem, kteří odejdou do důchodu a vrátí se, znovu se zapojit do systému a pracovat na zvýšení svého důchodu. Od 1. října navíc bude zavedena další možnost částečného odchodu do důchodu, která umožní požádat o část důchodových dávek, ale pokračovat v práci a důchod si tak dále zvyšovat.

-mk-