Ilustrační foto: Pxhere

Odhalit závislost u dítěte či mladistvého pomáhá pediatrům online kurz

Děti a mladiství mají být budoucností národa. Přesto jich v Česku přes sto tisíc pije nadměrné množství alkoholu a téměř 45 tisíc kouří. Rychle přibývá také závislých na elektronických zařízeních nebo pornografii. Alarmující situaci, kterou ještě více urychlila covidová pandemie, by mohly změnit nové online vzdělávací kurzy pro pediatry, gynekology a jejich zdravotní sestry. Nejen o podobě kurzu, ale například také o nezdravých návycích dnešní mládeže na mluvili na tiskové konferenci na půdě pražské Kliniky adiktologie 1. lékařské fakulty UK zainteresovaní odborníci.

„Víte kolik dětí mi na otázku, zda už mají nějakou zkušenost s alkoholem, odpoví, že ano? Prakticky sto procent,“ sdělila svou neblahou zkušenost z ordinace lékařka a předsedkyně Odborné společnosti praktických dětských lékařů Alena Šebková. Její slova do značné míry podporují i data. „Nadměrné množství alkoholu pije přes 100 tisíc dospívajících,“ uvedl přednosta Kliniky adiktologie 1. LF UK a VFN Michal Miovský. A nejde pouze o alkohol. Ze skupiny mladistvých ve věku 14 až 19 let je téměř 45 tisíc závislých na tabáku, 63 tisíc pravidelně užívá konopné látky a pět tisíc potom tvrdé drogy jako je pervitin či heroin.

Rozpoznat tyto návyky u dětí přitom není nijak jednoduché. Odborníci z adiktologické kliniky spolu se Sdružením praktických lékařů pro děti a dorost proto vyvinuli online kurz, který má zdravotníkům pomoci lépe diagnostikovat závislosti u dětských pacientů. Projekt finančně podpořila Nadace Sirius, díky čemuž kurz stojí pouhých 500 korun. Během dvouleté pilotní fáze jej odzkoušelo již několik stovek lékařů. „Ostrá“ fáze má začít v září a říjnu letošního roku.

Nedostatek personálních kapacit

Symbolická cena je podle Miovského jen jednou z výhod, které kurz nabízí. Tou druhou je jeho online forma. „Chceme, aby byl kurz maximálně dostupný. Žijeme v digitální době a chtít po lidech u jednoduchých věcí, jako jsou krátké intervence, aby jezdili přes celou republiku, je nesmysl,“ popsal výhody adiktologického kurzu. Celý trvá šest hodin, přičemž ho lze sledovat i přerušovaně, tedy s ohledem na časové možnosti každého zdravotníka. „Lékař to může dělat po hodině, po lekci. Kurz má navíc virtuálního tutora, takže to nevyžaduje ani žádné další personální náklady,“ dodal.

Shodný kurz bude v blízké době přístupný nejen pediatrům, ale i gynekologům a porodníkům. „Cesta přes ženy, zejména matky, je vysoce efektivní v záchytu těchto problémů v rodinách,“ zdůraznil Miovský s tím, že do budoucna hodlají cílit i na školy a sociální zařízení.

Přednosta adiktologické kliniky na konferenci rovněž avizoval, že v dlouhodobém horizontu se plánuje vytvoření národního screeningového programu určeného k záchytu závislých. „Je to příliš ambiciózní a my do toho nemůžeme skočit hned. Vyžaduje to spoustu let přípravy,“ vysvětlil Miovský náročnost projektu.

Přestože plánů a iniciativ mají adiktologové mnoho, progres tohoto oboru v tuzemsku brzdí kritický nedostatek personálních kapacit. „Nemáme lidi. Graduje akutní nedostatek dětských psychiatrů a nemáme ani dětské klinické psychology,“ posteskl si Miovský. Zdravotní pojišťovny prý vznik ambulancí podporují, není ovšem, kdo by v nich léčil.

-fk-