Ilustrační foto: Pxhere.com

Potřebujeme vyšší příspěvky na péči, apeluje organizace postižených na ministerstvo

Národní rada osob se zdravotním postižením (NRZP) žádá zvýšení příspěvků na péči, a to ještě v letošním roce. Rada kritizuje ministerstvo práce a sociálních věcí práce za to, že přidání dosud neprosadil, o předložení návrhu zákona s úpravou dávky bude jednat s poslanci a na podporu svého požadavku pořádá petici. Řekl to předseda NRZP Václav Krása. Podle něj by se po desetiprocentním přidání roční výdaje na příspěvky zvedly o pět miliard korun. Podle ministra práce Marian Jurečka (KDU-ČSL) by se příspěvky mohly zvednout v prvním pololetí příštího roku.

„Předpokládali jsme, že ministerstvo práce připraví novelu o sociálních službách s mechanismem valorizací příspěvku na péči. Novelu, která byla od ledna v připomínkovém řízení, z legislativního procesu stáhlo a připravuje nový zákon. Příprava je ve fázi zkoumání, dohadů, ne ve stavu věcného zadání. Jsme v bodě nula, proto jsme se rozhodli jít svou cestou a připravit vlastní návrh,“ uvedl Krása. O předložení svého návrhu zákona chce vedení rady jednat s poslanci. S některými se sejde příští týden. Požadavky chce podpořit i peticí, kterou je možné podepisovat ode dneška.

Příspěvek na péči se vyplácí od roku 2007. Postižení a senioři si za něj mají zaplatit opatrování v pečovatelském zařízení či doma. Dospělí dostávají podle své závislosti na pomoci měsíčně 880, 4400, 12 800 nebo 19 200 korun a děti 3300, 6600, 13 900 nebo 19 200 korun. NRZP poukazuje na vysokou inflaci a navrhuje zvýšení příspěvků pro děti a dvou nejvyšších dávek pro dospělé o deset procent. Nejnižší částku pro dospělé by pak zvedla z 880 na 2000 korun a druhou nejnižší ze 4400 na 6400 korun. Roční výdaje na přidání spočítala na pět miliard korun. „Vzhledem k tomu, že došlo k valorizaci všech možných dávek a této ne, tak si myslíme, že je to spravedlivý návrh,“ uvedl Krása.

Ministr Jurečka tento týden uvedl, že koalice je ve zvýšení příspěvků ve shodě a dostane od něj návrh variant. Dodal, že by se podpora mohla zvednout v prvním pololetí, a to hlavně lidem v domácí péči. Peníze na úpravu resort v připravovaném rozpočtu podle Jurečky nemá, musely by se do jeho pokladny přesunout až příští rok z rezerv.

V červenci dávku dostalo 368 000 lidí, o 9600 víc než před rokem. Minulý rok stát vyplatil téměř 36,4 miliardy korun, meziročně skoro o 3,7 miliardy víc. Pro letošek má ministerstvo na příspěvky 37,6 miliardy korun a příští rok podle návrhu 38,02 miliardy korun.

Dva nejvyšší příspěvky se na nynější hodnotu zvedly naposledy od pololetí 2019, ale jen lidem v domácí péči. Opatření ji mělo podpořit. Loni v lednu se tyto dvě nejvyšší dávky dorovnaly i klientům v domovech seniorů a v ústavech. Zákonodárci tak chtěli dostat víc peněz do zařízení. Poprvé po zavedení se příspěvky zvyšovaly v roce 2016, a to o desetinu. Předtím se v roce 2011 kvůli tehdejší krizi a nutným úsporám snížila nejnižší dávka z 2000 na 800 korun.

ČTK