Ilustrační foto: Pixabay

SÚKL letos udělil pokuty za reklamu na léky za více než 4,5 milionu

Státní ústav pro kontrolu léčiv (SÚKL) letos udělil pravomocné pokuty za porušení zákona o reklamě na léčiva za více než 4,5 milionu korun. Zhruba stejnou částku na pokutách udělil ústav za předchozí tři roky dohromady. Nejčastější sankce se týkaly infuzí vitaminu C, které jsou pouze na lékařský předpis. Lékový ústav o tom informoval na svém webu. Zákon zakazuje reklamu na léky na předpis zaměřenou na širokou veřejnost, u volně prodejných léků stanoví podmínky, které musí splňovat.

V době covidové epidemie od března 2020 do konce května 2022 padly pokuty za více než 3,3 milionu korun. Uvedla to mluvčí SÚKL Klára Brunclíková. Zda šlo o pokuty související přímo s covidem, ale neupřesnila. Bývalá ředitelka SÚKL Irena Storová v srpnu na semináři k regulaci reklamy na léky uvedla, že pokuty padaly například za prostředky, co se vydávaly za léčiva nebo směřovaly k různým typům „šmejdů“, co se snažili na epidemii vydělat.

„Obecně (..,) bylo nejčastějším porušením zadání či zpracování reklamy, jejíž obsah neodpovídá informacím uvedeným v souhrnu údajů o přípravku,“ uvedla Brunclíková. Souhrn údajů o přípravku je dokument určený pro odborníky, který shrnuje veškeré podstatné údaje o účincích a užívání léku, jeho vlastnostech či potenciálních nežádoucích účincích.

Z letošních pokut za 4,5 milionu korun padlo 3,35 milionu v souvislosti s injekcemi vitaminu C, mezi pokutovanými byly i kliniky estetické chirurgie. Infuze vitaminu C jsou pouze na lékařský předpis, proto SÚKL jejich propagaci pokutuje. Nejvyšší sankce byla 810 000 tisíc korun. Stejného přípravku se týkaly dvě pokuty už v roce 2022.

Trestat podle daného zákona může SÚKL zejména zadavatele nebo zpracovatele reklamy, která není podle zákona. „Pokud se zjistí, že došlo k porušení zákona o regulaci reklamy a ústav zároveň vyhodnotí, že daný čin je společensky škodlivý, jedná se o přestupek a v takovém případě je vždy udělena sankce. V naprosté většině případů peněžitá, v jednotkách případů i nepeněžitá formou napomenutí,“ doplnila mluvčí. Jeden podnět podal SÚKL v letech 2020 až květen 2022 i Radě pro rozhlasové a televizní vysílání (RRTV).

Podle údajů SÚKL v roce 2019 udělil ústav pokuty za porušení zákona o reklamě za 3,9 milionu korun – jeden z výrobců léčiv dostal i půlmilionovou sankci. V roce 2020 padly pokuty za téměř 1,1 milionu korun, v roce 2021 za 1,33 milionu, v roce 2022 za 2,38 milionu. Letos na konci září byla pravomocně ukončená řízení o pokutách za více než 4,5 milionu.

-čtk-