Ilustrační foto: Pixabay

Akvizice amerického konkurenta nebo velký vstup na burzu. Evropské farmaceutické firmy mají za sebou úspěšný týden

Jedna z největších italských farmaceutických společností Alfasigma se dohodla na převzetí amerického rivala, společnost Intercept Pharmaceuticals. Jejím cílem je posílit svou přítomnost na trhu Spojených států. Nebyl o však jediný byznysový úspěch evropských farmaceutických firem v uplynulém týdnu. Na frankfurtskou akciovou burzu vstoupila německá společnost Schott Pharma, což představovalo největší německý burzovní debut tohoto roku napříč obory. „Je to skvělý start podzimní sezóny na kapitálovém trhu,“ řekl agentuře Reuters Christoph Heuer, jeden z těch, kteří Schott Pharma na frankfurtský parket přivedl.

Italská farmaceutická společnost Alfasigma S.p.A se začátkem minulého týdne dohodla na koupi americké farmaceutické společnosti Intercept Pharmaceuticals. Alfasigma svého amerického rivala převezme 794 milionů dolarů (v přepočtu asi 18,2 miliardy korun), což odpovídá ceně 19 dolarů za jednu akcii.

Oproti tržní hodnotě akcií Intercept před oznámením akvizice se tak jedná o více než 80procentní prémii. Akcie Intercept Pharmaceuticals po oznámení této akvizice prudce zhodnotily z předchozích přibližně 10,5 na 18,5 dolaru. Během úterního obchodování tak jejich cena vzrostla téměř o celou prémii, kterou Alfasigma za akcie Interceptu nabídla.

Chceme dobýt americký trh

Cílem italské farmaceutické společnosti Alfasigma je posílit svou přítomnost na trhu Spojených států amerických. „Oznámená akvizice je v souladu s naší strategií vybudovat si přítomnost na trhu v USA se zaměřením na naši hlavní gastroenterologickou oblast a zároveň přidat další důležité aktivum do našeho inovačního portfolia. Tato akvizice přispěje k ambiciózní strategii růstu navržené pro naši společnost,“ řekl Stefano Golinelli, předseda představenstva společnosti Alfasigma.

Alfasigma do svého portfolia získá lék Ocaliva, který na trhu uvedl právě Intercept. Ocaliva se používá k léčbě primární biliární cholangitidy. Jedná se o autoimunitní onemocnění primárně postihující játra, a to chronickým destruujícím zánětem žlučovodů. Nemoc je také známa jako primární biliární cirhóza, toto označení se však v roce 2014 změnilo, protože nemoc k cirhóze jater nutně nemusí vést. Společnost Intercept Pharmaceuticals odhaduje, že tržby z prodeje léku Ocaliva v letošním roce dosáhnou 320 až 340 milionů dolarů (v přepočtu 7,4 až 7,8 miliardy korun), uvedla agentura Reuters.

Akvizici Interceptu, a tedy jejího léku Ocaliva kladně hodnotí také analytici. Podle Michaela Yeeho z poradenské společnosti Jefferies se z pohledu Alfasigma jedná o transakci, která dává „nejlepší ekonomický smysl“, protože Ocalivu dokáže lépe komercializovat větší společnost jako je právě Alfasigma než malá biotechnologická společnost typu Intercept.

Na burzu jde Schott

Jak již bylo řečeno, akvizice Interceptu Alfasigmou nepředstavuje jediný úspěch evropských farmaceutických firem uplynulého týdne. Podobný důvod k oslavám mají akcionáři i vedení německé farmaceutické společnosti Shott Pharma, která v uplynulém týdnu vstoupila na frankfurtskou akciovou burzu.

Společnost Schott Pharma upisovala své akcie za 27 eur za kus a IPO (Initial Public Offering – primární veřejná nabídka) jí vynesla asi 935 milionů eur (necelých 23 miliard korun). Schott Pharma na trhu nabídla k prodeji přibližně 23 procent z celkového balíku svých akcií. Vzhledem k jejich tržní ceně to znamená, že celková hodnota společnosti se pohybuje kolem čtyř miliard eur (bezmála 100 miliard korun).

„Je to skvělý start podzimní sezóny na akciovém trhu v Evropě. Trh v posledních dvou týdnech hledal směr,“ uvedl pro agenturu Reuters Christoph Heuer z finanční skupiny BNP Paribas, která jako jedna ze skupiny bank organizovala vstup společnosti Schott Pharma na burzu. Vstup Schott Pharma na burzu je letošní největší událostí tohoto typu na německé akciovém trhu, a to napříč obory.

Společnost Schott Pharma je součástí německé skupiny Schott AG, která patří k významným producentům skla. Schott Pharma není v pravém slova smyslu farmaceutickou firmou (není výrobcem léků), ale pro farmaceutický průmysl má klíčový význam. Do jejího portfolia totiž patří skleněné ampulky a další skleněný materiál, který slouží k balení léků, očkovacích látek a podobně. Právě nedostatek těchto výrobků byl v uplynulých měsících jedním z faktorů nedostatku některých léků nejen na evropském trhu.

Zdeňka Musilová