MUDr. Martin Engel, předseda Lékařského odborového klubu- Svazu českých lékařů (LOK-SČL). Foto: Tomáš Cikrt

Komické a nedůstojné. Změnu novely o přesčasech s námi nikdo nekonzultuje, stěžují si odboráři

Navýšení maximálního počtu hodin přesčasů u zdravotníků bylo jenom startovacím mechanismem pro protesty lékařů. Problémy českého zdravotnictví jsou dlouhodobé. Na včerejší tiskové konferenci to řekl předseda Lékařského odborového klubu – Svazu českých lékařů (LOK-SČL) Martin Engel. Spolu s předsedkyní Odborového svazu zdravotnictví a sociální péče ČR Dagmarou Žitníkovou si mimo jiné stěžovali na to, že s nimi ministerstvo, vláda ani Pražský hrad nejednají o možných řešeních těchto problémů.

„Kompletní požadavky (zrušení navýšení přesčasových hodin, návrat 24hodinových směn, legislativní ukotvení benefitů, respektování doby atestační přípravy zaměstnavatelem a zákonné zvýšení platů, pozn. red) jsme předali panu ministrovi zdravotnictví 18. září a dosud slyšíme jenom to, že se ty přesčasy v novele zákoníku práce řeší. To ale není tím kruciálním problémem. To byl pouze startovací mechanismus, kdy ti lidé řekli, že už toho mají dost,“ uvedl na konferenci Engel.

Vzhledem k tomu, že již tisíce lékařů na protest proti novele vypovědělo přesčasovou práci na prosinec, je potřeba situaci řešit rychle, což se podle předsedy LOK-SČL neděje. „Mrzí mě, že ta frekvence jednání neodpovídá tomu, jak je situace vážná,“ dodal s tím, že je to „hazard s časem“.

Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek tento týden na tiskové konferenci oznámil, že skupina poslanců předloží návrh na změnu čerstvě schválené novely zákoníku práce za dvou týdny. Opakovaně ujistil, že změny se mají týkat kontroverzního navýšení maximálního počtu přesčasových hodin a zrušení 24hodinových služeb v nemocnicích. Obojí lékaři kritizují.

O konkrétní podobě „novely novely“ nemají ponětí ani odboráři. „Jenom slibují, že se tam ty konfliktní body nevyskytnou… Je to komické a nedůstojné,“ čílil se na konferenci Engel.

Špatnou komunikaci s exekutivou potvrdila i Žitníková. „S námi to (podoba novely, pozn. red.) konzultované nebylo,“ sdělila novinářům. Hluché prý zůstaly i výzvy odborářů k jednání s ministrem či prezidentem republiky.

Odboráři se již v polovině září nechali slyšet, že si kvůli novele zákoníku práce nechávají u právních kanceláří v Německu a Rakousku vypracovat právní analýzu, kterou by případně podložili svou stížnost u Evropské komise. „Podnět k Evropské komisi máme víceméně připravený, nicméně čekáme na to, jak dopadne právní úprava, co bude jejím obsahem,“ uvedla Žitníková s tím, že pokud dojde v blízké době ke změně novely v takovém znění, které bude pro protestující lékaře a tím i odbory vyhovující, bude podnět zbytečný.

-fk-