Ilustrační foto: Freepik

Výpověď přesčasů již podalo na 4900 lékařů, hlásí mladí lékaři

Očekávaná lavina výpovědí přesčasů je zde. Sekce mladých lékařů při České lékařské komoře (ČLK) již v souvislosti s protesty proti přijaté novele zákoníku práce, která lékařům zvyšuje maximální možný počet hodin přesčas, zaznamenala kolem 4900 výpovědí. Informovala o tom prostřednictvím svých sociálních sítích. Mladí lékaři podle svých slov požadují hlubší změnu znění zákoníku a jeho následné dodržování a kontrolování.

Sekce mladých lékařů dlouhodobě bojuje proti navýšení maximálního počtu přesčasových hodin, které se do novely zákoníku práce dostalo na základě pozměňovacího návrhu poslance Víta Kaňkovského (KDU-ČSL). Organizace v souvislosti s tím vybízí lékaře k tomu, aby na protest proti novele vypovídali nasmlouvané přesčasy v nemocnicích. „Pokud jste výpověď z prosincových přesčasů nestihli podat v září, učiňte tak co možná nejdříve,“ nabádá na svých sociálních sítích.

Zde také nově informovali, že již zaznamenali kolem 4900 výpovědí. Jejich důkladnější analýza prý ale teprve proběhne.

Sekce mladých lékařů rovněž vyzývá lékaře, kterým zaměstnavatel v podání výpovědi nějakým způsobem brání, aby tyto incidenty nahlašovali. „Z mnoha nemocnic máme informace o nečistých praktikách odmítání převzetí výpovědí, požadováním výpovědí z celého pracovního poměru a dalších,“ píše dále Sekce mladých lékařů.

Organizace již nyní také avizovala, že sliby politiků o vrácení sporných částí zákoníku práce do původního stavu jim nebude stačit. „Reálný stav je nevyhovující, nesmíme se uspokojit s kosmetickými úpravami beztak ignorované legislativy, žádáme takový zákoník práce, který bude možné dodržovat a následně i kontrolovat,“ jmenuje organizace jménem mladých lékařů své požadavky. Kromě toho chtějí i „adekvátní ohodnocení“ za práci v základní pracovní době a změny v postgraduálním vzdělávání lékařů.

Setkání Sekce mladých lékařů s ministrem zdravotnictví Vlastimilem Válkem a ministrem práce a sociálních věcí Marianem Jurečkou má proběhnout 20. října. Spolek již nyní ohlásil, že se na jednání těší.

-red-