Foto: Freepik.com

Novou vakcínou proti covidu bylo naočkováno téměř 100 tisíc lidí včetně ministra Válka

Upravenou vakcínou XBB.1.5 proti covidu-19, která je v Česku dostupná od září, bylo již naočkováno téměř 100 000 lidí. Za úterý jich bylo téměř 8 500. Vyplývá to z informací na webu ministerstva zdravotnictví. Očkovat se dnes nechal také ministr zdravotnictví Vlastimil Válek, který doporučil zároveň také očkování proti chřipce. Obou nemocí podle lékařů přibývá, pozitivní test na covid-19 mělo v pondělí téměř tisíc lidí.

„Očkování bych doporučil určitě všem, kterým to doporučí jejich praktický lékař, kteří jsou seniorního věku nebo mají další onemocnění, například diabetikům. Je to úplně základní krok, aby se chránili,“ řekl novinářům Válek.

Odborníci ze Státního zdravotního ústavu (SZÚ) na začátku října uvedli, že ČR je na začátku období respiračních nemocí, mezi které počítají chřipku, virus SARS-CoV-2 způsobující nemoc covid-19 a další akutní onemocnění dýchacích cest. Počty pozitivních testů na covid-19 rostou postupně od začátku srpna. Za první tři dny tohoto týdne jich bylo zhruba 2200, proti minulému týdnu asi o desetinu víc.

Podle zprávy SZÚ za minulý týden odpovídají počty pacientů přicházejících s příznaky k praktickému lékaři zhruba loňskému roku. „Míra respiračních onemocnění v komunitě zůstala zvýšená, částečně způsobená přenosem SARS-CoV2,“ píše se ve zprávě. Nejčastěji odborníci zachytávají rhinoviry způsobující rýmu a koronaviry způsobující covid-19. Mezi jeho variantami v Evropě dominují podtypy omikronu XBB.1.5, XBB 2.3 a EG.5.1.X. „Aktuálně se ve světě šíří nová monitorovaná varianta BA.2.86, která je významně antigenně odlišná,“ doplnil SZÚ.

Ministr doporučil na podzim absolvovat očkování proti chřipce a covidu-19. Sám si nechal aplikoval vakcínu proti chřipce určenou pro seniory, která má vyšší ochranu, a reaguje tak na horší imunitu pacientů ve vyšším věku.

Vakcíny na oba viry se upravují podle jejich vývoje. „Farmaceutické firmy ty mutace sledují a upravují očkovací látky pro jednu polokouli podle toho, co se děje na té druhé polokouli, velmi zjednodušeně,“ řekl ministr. Od září je tak v ČR vakcína na typ koronaviru omikron XBB.1.5.

Na dotaz ČTK ministr doplnil, že očkování proti covidu-19 bude stále hrazeno z veřejného zdravotního pojištění, podle stávající smlouvy bude stát vakcíny dostávat ještě několik let. Vakcíny proti chřipce jsou hrazené seniorům, mladší si je musí zaplatit a zpětně mohou o úhradu požádat svou zdravotní pojišťovnu.

ČTK