Foto: Poslanecká sněmovna ČR

Opozice ministerstvu: Pozměňovacím návrhem k lékové novele potápíte svou vlajkovou loď

Druhým čtením prošla ve Sněmovně novela zákona o léčivech. Vládní novela, která má přispět k omezení výpadků dostupnosti léků na českém trhu, je tak před závěrečným schvalováním. Řadu pozměňovacích návrhů k ní předložili poslanci opozičního hnutí ANO, ale i koaliční poslanci. Koalice přišla krom pozměňovacích návrhů dílčích i s jedním komplexním, který opozice kritizuje za jeho mimořádnou obsáhlost. Má totiž 71 stran. O novele i pozměňovacích návrzích bude Sněmovna hlasovat zhruba za dva týdny.

Výrobci budou muset podle předlohy novely poskytovat léčivý přípravek ještě až dva měsíce po přerušení nebo ukončení dodávek. U léků, které ministerstvo zdravotnictví zařadí na zvláštní seznam, budou udržovat měsíční zásobu i distributoři léčiv. Ministr Válek ve Sněmovně zopakoval, že výpadkům léků a jejich nedostatku nemůže zabránit ani navrhovaná novela, ani žádný jiný zákon. „Lze se ale se na tyto výpadky připravit a minimalizovat jejich dopady na pacienty. A přesně to v této novele činíme. Každý den či týden, který budeme mít zajištěnou náhradní zásobu podle této novely, nám dává možnost provádět jednání a kroky k tomu, abychom se mohli připravit na další období – a to je klíčové. Tento ‚deštník‘ dnes nemáme a nemáme ani dost času,“ řekl Válek.

Koalice chce celkovou úpravou mimo jiné posílit pravomoci ministerstva zdravotnictví. Mohlo by podle zdůvodnění upravit podmínky pro distribuci, předepisování a výdej léků o omezenou dostupnosti tak, „aby v případech významné potřeby mohlo aktivně zasáhnout do cesty léčivého přípravku od výroby až k pacientovi“. Poslanec STAN Jan Kuchař pak chce uzákonit možnost prodeje volně dostupných léků i prostřednictvím automatů.

Obcházíte legislativní proces, vzkazuje Válkovi Farhan

Komplexní pozměňovací návrh koaličních poslanců obsahuje například zjednodušené nahlížení do lékového záznamu pacientů. „Nově nebude nezbytné vyžadovat občanský průkaz nebo cestovní pas, nýbrž bude možné provést ověření na základě jakéhokoli identifikačního dokladu ověřitelného prostřednictvím registru obyvatel. Zvolené řešení pomůže tomu, aby v praxi na lékový záznam dítěte mohl skrze identifikační doklad rodiče nahlížet lékař, který dítěti léky běžně nepředepisuje,“ uvedl Fifka.

Souhrnný pozměňovací návrh obsahuje například i zvýšení frekvence poskytování dat z lékáren do systému eRecept o nedostatkových léčivech a využití dat ve prospěch pacientů. „Při předepisování léčiva tak lékař uvidí, zda je předepisovaný léčivý přípravek dostupný v okolních lékárnách a pacient si bude moci v aplikaci nebo na webu eRecept ověřit dostupnost léku s příznakem omezené dostupnosti,“ vysvětlil ve Sněmovně Fifka. Komplexní pozměňovací koaliční návrh obsahuje i změny v systému přidělování kódu SÚKL nebo větší kompetence farmaceutických asistentů v nahlížení do eReceptů.

Komplexní pozměňovací návrh koalice ostře napadl opoziční poslanec a stínový ministr zdravotnictví Kamal Farhan (ANO). „Koaliční pozměňovací návrh má 71 stran a podle mne, pane ministře, tím pozměňovacím návrhem obcházíte legislativní proces – neposlal jste to do připomínek, neprojednal jste to na výboru a předkládáte to ve druhém čtení. Ten pozměňovací návrh je podobně obsáhlý jako samotná novela. Proč jste to nepředložili dávno, vždyť jste na tom pracovali rok?“ řekl Farhan. A dodal: „Pracovalo se na něčem, co mělo být dokonalé a co jet vlajkovou lodí ministerstva. A ta vlajková loď je upravována spoustou pozměňovacích návrhů a komplexním pozměňovacím návrhem, který je tak velký jako novela.“ Podle Farhana „potápí koalice svou vlajkovou loď v přímém přenosu“.

Poslanec Milan Brázdil (ANO) kvůli rozsahu koaličních pozměňovacích návrhů dokonce prosazoval vrácení předlohy k novému projednání zdravotnickému výboru, se svým návrhem ale neuspěl.

Opozice navrhuje vytvoření strategických státních rezerv

S několika pozměňovacími návrhy přišlo opoziční ANO. Poslanec hnutí Kamal Farhan chce upravit dovoz cizojazyčných šarží léků, a to i těch, které jsou volně prodejné. Navrhl také možnost vytvoření strategických státních rezerv kriticky důležitých léků. O návrhu novely řekl, že „je opředená řadou mýtů, nepravd a polopravd“ a že ji podle něj kritizují v zásadě všichni stakeholdeři. Dlouze mluvil i o tom, že vše nasvědčuje tomu, že ministerstvo připravovalo novelu déle než od ledna, jak tvrdil Válek.

Výrobci, distributoři a lékárny budou podle vládní novely hlásit ke stanovenému dni Státnímu ústavu pro kontrolu léčiv stav zásob léčivého přípravku, jehož dostupnost je ohrožena. Zabránit se má vytváření neúměrných zásob v některých lékárnách. Distributoři nebudou smět zvýhodňovat vybrané partnerské lékárny. Zpravodaj Petr Fifka (ODS) chce, aby to platilo výhradně u léků, jejichž dostupnost je skutečně ohrožena, nikoli všeobecně. Další Fifkův pozměňovací návrh by vyloučil působnost zákona o významné tržní síle a nekalých obchodních praktikách na distributory a lékárny, které nakládají také s potravinami pro zvláštní lékařské účely, doplňky stravy, počáteční a pokračovací kojeneckou výživou a s bylinnými čaji.

-jkn-