Ilustrační foto: Public domain pictures

Vyléčené onkologické pacienty budou pojišťovny posuzovat jako zdravé

Zdravotní pojišťovny nebudou u onkologických pacientů, u nichž uplynul určitý počet let od ukončení léčby (v některých případech sedm, v jiných i méně), přihlížet k předchozímu onemocnění. Vyléčení onkologičtí pacienti tak budou mít rovný přístup k finančním službám. Na „právu být zapomenut“ se shodli zástupci ministerstva zdravotnictví, pacientských organizací, finančního sektoru i zdravotních pojišťoven.

„Získat životní pojištění či řadu jiných finančních produktů je dnes pro lidi, kteří se léčili s rakovinou, v řadě případů obtížné. Pojišťovny s nimi buď neuzavírají smlouvy anebo jim zvyšují ceny svých produktů. To vše navzdory tomu, že léčbu ukončili už před lety a jsou zdraví. To se teď změní. Našim cílem je, aby pacienti po určité době od ukončení léčby už byli bráni tak, jako by nemoc nikdy neměli, a pojišťovny je pojistily za standardních podmínek,“ uvedl ministr zdravotnictví Vlastimil Válek na pondělní tiskové konferenci ministerstva zdravotnictví.

Jeho slova potvrdil ředitel České asociace pojišťoven a České kanceláře pojistitelů Jan Matoušek. „Děkujeme Ministerstvu zdravotnictví a Ústavu zdravotnických informací a statistiky za poskytnutí potřebných dat, které umožní významně lepší hodnocení rizikovost onkologických pacientů vedoucí k vydání doporučení nepřihlížet po sedmi letech u většiny onkologických diagnóz na předchozí onemocnění,“ řekl Matoušek.

Každý rok je v ČR diagnostikováno 60 tisíc zhoubných nádorů, zhruba 28 tisíc lidí rakovině podlehne. Léčených či vyléčených s rakovinou žije v Česku více než 700 tisíc lidí. „Pojišťovny s nimi buď neuzavírají smlouvy anebo jim zvyšují ceny svých produktů. To vše navzdory tomu, že léčbu ukončili už před lety a jsou zdraví,“ uvedl Válek (TOP 09).

„Musíme si uvědomit, že se to týká hlavně mladších pacientů, je to pro ně ztížení dalšího života,“ popsala Michaela Tůmová z pacientské organizace Hlas onkologických pacientů. Lidé podle ní proto, že nemohou uzavřít životní pojištění, nedostanou třeba hypotéku nebo spotřebitelský úvěr. S problémem se podle ní setkávají stovky lidí za rok.

Pomohla data ÚZIS

Nově by pro ně měly být podmínky standardní. Změnu umožní data, která Ústav zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS) sbírá o úspěšnosti léčby. Podle pojišťovny dostanou doporučení asociace na konci října, budou potřebovat týdny až měsíc pro nastavení vlastních pravidel.

„Jsme schopni na datech doložit, že v případě velkého množství pacientů je po několika letech minimální až zanedbatelné riziko návratu onemocnění,“ popsal vrchní ředitel sekce legislativy ministerstva zdravotnictví Radek Policar. Podle něj je doporučení výsledkem dlouhodobých jednání s pojišťovnami a pacientskými organizacemi. Směrnici, která by to upravovala, podle něj chystá i Evropská komise. „Tato samoregulační opatření jdou v mnohém nad rámec připravované evropské směrnice,“ dodal Matoušek.

Pojišťovnám podle něj nemůže asociace nařídit jednotný přístup, musí mít možnost si vzájemně konkurovat, a doporučení proto posuzoval i antimonopolní úřad. U většiny onkologických diagnóz bude doporučení na „právo být zapomenut“ po sedmi letech, u některých kratší i delší.

Podle ministra Válka se do budoucna uvažuje i o dalších diagnózách, kdy by pojišťovny mohly po několika letech od vyléčení pacienty posuzovat jako zdravé.

red, ČTK