Ilustrační foto: Flickr/Marco Verch. Licence CC BY 2.0

Z bláta do louže. Úhradová vyhláška po vypořádání připomínek ambulantní specialisty ani zubaře nepotěšila

Návrh úhradové vyhlášky tak, jak ho ministerstvo zdravotnictví upravilo po vypořádání připomínek, nepotěšilo ambulantní specialisty ani stomatology. Zatímco zubaři si stěžují na to, že ministerstvo změnilo úhrady, na nichž se domluvilo s VZP, podle ambulantních specialistů vyhláška nejvíce postihuje materiálově a technicky náročné obory a celkově přináší nedostatečné navýšení v hodnotě dvou až sedmi procent.

„Shrnout se to dá slovy: Z bláta od louže. Ministerstvo zdravotnictví reagovalo na naše výtky tak, že sice některým technickým a materiálově náročným oborům úhrady mírně navýšilo, t.j. nejspíše všem budou mírně stoupat, udělalo to ale tou cestou, že to jiným sebralo snížením jejich hodnoty bodu. Mimo to snížilo úhradu všem těm ambulantním specialistům, které dosud v úhradách preferovalo, tedy těm, kteří dosud plnili všechny bonifikace. Snížilo k nim vázané navýšení hodnot bodů i koeficientu v úhradovém vzorci. A v neposlední řadě zúžilo mantinel regulací za předpis léků, zdravotnických prostředků, ZÚMu a ZÚLPu ze 120 na 115 procent,“ přibližuje předseda Sdružení ambulantních specialistů Zorjan Jojko.

Připomeňme, že ambulantní specialisté byli jedním ze čtyř segmentů, který v rámci dohodovacího řízení s plátci neuzavřel dohodu. Už od loňska přitom upozorňují na rostoucí náklady, proto letos nepřistoupili ani na parciální dohodu s VZP, která nabízela meziroční růst o osm procent. V rámci připomínkového řízení k návrhu úhradové vyhlášky si pak Sdružení ambulantních specialistů stěžovalo například na to, že jejich signální kód má nižší hodnotu než u praktiků a je stanoven nízký koeficient v úhradovém vzorci a snižuje se hodnota bodu, kvůli čemuž se vytrácí efekt inflačního navýšení bodových hodnot výkonů vycházející ze změny hodnoty práce nositelů výkonů a minutové režie. Navíc je dle nich úzký mantinel regulací – který se ovšem po vypořádání připomínek ještě o pět procent snížil.

„Lze tedy konstatovat, že prakticky všechny naše výtky vůči verzi návrhu úhradové vyhlášky z 8. září platí i vůči té nové. V situaci velkého zdražování všech našich vstupů, což je koneckonců vyjádřeno i mírou inflace v letech 2022 a 2023, ambulantním specialistům (AS) naplánovalo ministerstvo zdravotnictví navýšení úhrad podle oboru mezi 2 a 7 procenty, přičemž nadále platí, že nejmenší navýšení mají obory technické a materiálově náročné. Žádný obor AS nemá takové navýšení úhrad, které by mu přiměřeným způsobem kompenzovalo vysoké ceny provozu jeho ambulancí,“ poukazuje Zorjan Jojko.

„Inflační navýšení minutové režie a hodnoty práce nositelů výkonů v Seznamu výkonů zůstalo jen na papíře tím, že ministerstvo zdravotnictví všem snížilo proti roku 2023 hodnotu bodu a vyloučilo přepočet bodových hodnot výkonů mezi lety 2022 a 2023 z úhradového vzorce. To doplnilo úzkým mantinelem v regulacích, který bude v rámci zdražování léků znamenat pro AS buď nutnost omezit preskripci, nebo – a stačí, že se budou chovat stejně jako v roce 2022 – riskovat vysoké regulační srážky za rok 2024,“ dodává předseda Sdružení ambulantních specialistů.

S výsledkem úpravy zubaři spokojeni nejsou

Také zubaři trvají na tom, že návrh úhradové vyhlášky není uspokojivý. Na rozdíl od ambulantních specialistů přitom uzavřeli parciální dohodu s VZP, kde se domluvili na prioritách zejména v podobě dětské stomatologie. Domluvené mechanizmy ovšem ministerstvo v návrhu úhradové vyhlášky nerespektovalo, což Česká stomatologická komora připomínkovala v rámci připomínkového řízení (psali jsme zde).

S výsledkem úpravy ovšem stomatologové spokojeni nejsou. „Na ministerstvu měl někdo anonymní potřebu pozměnit úhrady za jednotlivé výkony. Je to absurdní – týmy z pojišťoven a od stomatologů pracují rok, a pak to nějaký úředník pozmění. Filozoficky tak, že se spíše navýšily peníze za nepráci – registrace, a méně se navýšily za ošetřování pacientů. Problémy jsou i v dětské péči. Výsledek jsou rozpaky u stomatologů i u pojišťoven. Naštvané jsou obě strany. Ale pokud bude mít pacient problémy, pošleme ho a ministerstvo, když to řídí,“ reaguje prezident České stomatologické komory Roman Šmucler.

-mk-