Foto: Radek Čepelák

AKESO plánuje 12 tisíc výkonů jednodenní péče ročně

Zhruba 12 tisíc výkonů v režimu jednodenní péče ročně by podle plánů AKESO holding měla v horizontu roku a půl poskytovat Rehabilitační nemocnice Beroun, která by se tak stala největším poskytovatelem jednodenní péče v zemi. Na summitu Zdravotnického deníku Ekonomika zdravotnictví o tom mluvil ředitel rozvoje a inovací zdravotnického holdingu AKESO František Vlček. Popsal také, jaké jsou podle něj základní kameny toho, aby se jednodenní péče ekonomicky vyplatila.

„Efektivita je pro nás – jako pro velkého soukromého poskytovatele péče – zásadním tématem a klíčem k přežití a udržitelnému rozvoji,“ uvedl na začátku své přednášky Vlček. A pokračoval: „Jednoznačným systémovým krokem k vyšší efektivitě, je zavedení jednodenní péče. Myslím si, že ta matematika je jednoduchá – úhrada za určitý výkon v rámci jednodenní péče je nižší, než kolik pojišťovny platí za stejný výkon v rámci DRG.“ Podle Vlčka je proto jednodenní péče cestou, jak snižovat náklady na jednotku péče – a to bez kompromisů v otázce kvality a výsledků takto poskytnuté zdravotní služby.

Velké plány do budoucna

AKESO holding má přitom s jednodenní péčí bohaté a mnohaleté zkušenosti. „Máme v naší Rehabilitační nemocnici Beroun poměrně dlouhou tradici v poskytování jednodenní péče, byť to stálo spoustu energie a vyjednávání s pojišťovnami. Již od roku 2008 poskytujeme v režimu jednodenní péče artroskopické operace, jak diagnostické tak intervenční, včetně ne úplně obvyklých kloubů, jako je třeba rameno nebo kyčel. Poskytujeme i operace malých kloubů ruky a nohy,“ popsal Vlček.

První části summitu se zúčastnili (zleva) jednatel Porta Medica Jakub Král, ředitel odboru regulace cen a úhrad ministerstva zdravotnictví Tomáš Troch, ředitel rozvoje a inovací zdravotnického holdingu AKESO František Vlček, ředitel odboru úhrad zdravotních služeb VZP Jiří Mrázek, člen Národní ekonomické rady vlády Pavel Hroboň a vedoucí Czech HTA oddělení Fakulty biomedicínského inženýrství ČVUT Aleš Tichopád.

Ve zdravotnických zařízeních AKESO holding bylo do konce roku 2022 provedeno již 80 tisíc výkonů jednodenní péče, z toho 50 tisíc ve zmíněné Rehabilitační nemocnici Beroun. Jednodenní péče funguje i v Nemocnici Hořovice, kde AKESO svým pacientům nabízí například malé gynekologické výkony v celkové anestezii. Plány holdingu ale směřují cestou centralizace, v budoucnu by proto mělo dojít k přesunu jednodenních výkonů z Hořovic do Berouna, kde stále dochází k navyšování kapacit, jak lůžkových, tak operačních. V tuto chvíli nabízí Rehabilitační nemocnice Beroun 72 lůžek jednodenní péče a čtyři operační sály, dokončována je příprava pátého.

Generální ředitel Zentivy Boris Sananes, místopředseda Poslanecké sněmovny Parlamentu a člen správní rady Všeobecné zdravotní pojišťovny Jan Skopeček, předseda podvýboru pro léčiva a zdravotnické prostředky Poslanecké sněmovny a stínový ministr pro zdravotnictví Kamal Farhan, hejtman Moravskoslezského kraje Jan Krkoška na konferenci Ekonomika zdravotnictví. Foto: Radek Čepelák

V roce 2022 bylo v Berouně v režimu jednodenní péče provedeno 4,5 tisíce výkonů, plány AKESO jsou nicméně ještě výrazně ambicióznější. „Do roka a půl počítáme s tím, že bychom v pěti operačních sálech mohli poskytovat kolem 12 tisíc výkonů v režimu jednodenní péče, a to samozřejmě i v nových oborech, kde díky úhradové vyhlášce nyní máme možnost uzavírat smlouvy se zdravotními pojišťovnami. Krom ortopedie tedy nově i v urologii, břišní a cévní chirurgii, koloproktologii nebo plastické chirurgii. Chceme také rozšiřovat ortopedickou operativu na další výkony,“ předestřel plány Vlček.

Úhradová vyhláška otevřela dveře rozvoji

Ředitel rozvoje a inovací zdravotnického holdingu AKESO upozornil na to, že vytvoření funkčního „business modelu“ je v segmentu jednodenní péče ještě důležitější než v jiných oblastech „Poskytovat jednodenní péči totiž v zásadě znamená poskytovat podobnou péči za nižší peníze, než na které si může poskytovatel běžně přijít, pokud pacienta přijme a odbaví v nemocnici. Ale přesto lze i u jednodenní péče vytvořit nějaký model udržitelnosti a generování finančních prostředků, které jsou zajímavé z hlediska dalšího rozvoje,“ uvedl Vlček.

Diskuse v kuloárech. Vlevo vedoucí Czech HTA oddělení Fakulty biomedicínského inženýrství ČVUT Aleš Tichopád, vpravo ředitel Kanceláře zdravotního pojištění Ladislav Švec.

Základem je podle něj standardizace. „Ta není úplně možná, pokud máte jedno pracoviště, které poskytuje zároveň velmi komplexní složité výkony i jednodenní péči. Tu je dobré vyčlenit a vytvořit si pro ni standardní procesy v oblastech předoperačních vyšetření, příjmu, věcí souvisejících s výkonem – například logistiky nástrojů nebo rouškování – a také pooperačního monitoringu a propuštění. Prostě všech kroků péče, které lze pomocí standardizace urychlit a zefektivnit,“ popsal Vlček.

Klíčová je podle něj také digitalizace a automatizace při objednávání, vedení zdravotní dokumentace nebo třeba vykazování péče. Třetím základním stavebním kamenem úspěšného ekonomického modelu je podle Vlčka centralizace, tedy směřování jednotlivých služeb a kroků procesu do jednoho konkrétního místa. Nesmírně důležitá je ale i práce s lidmi. „Je to velký proces změny pro veškerý personál, vyžaduje učení se novým věcem a postupům a změnu zažitých principů,“ uvedl.

Ředitelka odboru evropských fondů a investičního rozvoje ministerstva zdravotnictví Kateřina Grygarová hovoří o evropských fondech. Naslouchá ředitel odboru nad zdravotním pojištěním ministerstva zdravotnictví Jan Zapletal a předsedkyně zdravotní sekce Svazu zdravotních pojišťoven Renata Knorová.

Časově náročné bývá někdy i jednání s plátci. „Každá pojišťovna přistupuje k jednodenní péči trochu jinak. A to, že musíme jednat paralelně se sedmi pojišťovnami pokaždé, když chceme zavést nějakou novou službu nebo nějak přeorganizovat náš způsob poskytování péče, je někdy trochu vysilující,“ poznamenal Vlček.

I přes některé dílčí komplikace ale Vlček cestu jednodenní péče jednoznačně chválí a změnu v úhradové vyhlášce kvituje. „To, že se konečně uvolnil prostor pro rozšiřování spektra výkonů poskytovaných v jednodenním režimu, může přinést vysokou kvalitu do života pacientů. Změna je to velká a revoluční a velmi přínosná pro samotné pacienty,“ uzavřel ředitel rozvoje a inovací zdravotnického holdingu AKESO.

Jakub Němec

Foto: Radek Čepelák

Zdravotnický deník děkuje za laskavou podporu akce společnosti Roche, AKESO, pojišťovně RBP, Zentiva, Satum, MSD, Novartis, VOZP, ALK, Medtronic, EUC a ZPMV.

Hovoří jednatel Porta Medica Jakub Král. Naslouchá Tomáš Troch z ministerstva zdravotnictví a František Vlček z holdingu AKESO.
Auditorium summitu Zdravotnického deníku, který se konal v pražském hotelu Grand Majestic Plaza.
Na summitu vystoupil i Sotirios Zavalianis, majitel zdravotnického holdingu AKESO.
Na summit dorazila i šéfka SZÚ Barbora Macková.