V Pardubické nemocnici vypovědělo dohody 42 procent sloužících lékařů. Foto: Nemocnice Pardubice

Čtyři z pěti nemocnic v Pardubickém kraji omezí od prosince provoz

Kvůli výpovědím dohod o pracovní činnosti, pomocí kterých je zajišťována péče o pacienty mimo běžnou pracovní dobu, omezí čtyři z pěti nemocnic akutní péče v Pardubickém kraji od prosince provoz. Výrazně se sníží počet plánovaných operací, někde se kvůli personální situaci odloží úplně, uvedla v tiskové zprávě společnost Nemocnice Pardubického kraje. Výpovědi podalo 38 procent sloužících lékařů, nemocnice se snaží zajistit zachování akutní a neodkladné péče a péče onkologické. Omezeny mohou být také například plánované endoskopické výkony a rehabilitační procedury. Aktuální informace pacienti najdou na webových stránkách a sociálních sítích nemocnice.

V Pardubické nemocnici vypovědělo dohody 42 procent sloužících lékařů. Kvůli tomu se omezí plánovaná operativa v rozsahu 30 až 70 procent napříč všemi operačními obory. Zásadní omezení se dotkne odborných poraden na infekčním a plicním oddělení, z odborných ambulancí bude fungovat pouze očkovací centrum. Zároveň se prodlouží i plánovaná vyšetření zobrazovacími metodami, například magnetickou rezonancí. Nejméně omezení dopadnou na kardiologii a internu, kde se personál k podpoře protestu formou výpovědi nepřidal. Dopad na jejich provoz tak bude spíš sekundární, omezí je personální a provozní kapacity na ostatních odděleních, například radiodiagnostiky či ARO.

V Chrudimské nemocnici dala výpověď z dohod čtvrtina lékařů ve službách. Ovlivní to především personální situace na ARO, což se promítne do provozu chirurgických oborů a gynekologie. Plánovaná operativa by nicméně měla být beze změn i v prosinci. Na začátku měsíce však bude uzavřena lůžková část ARO a v návaznosti na to také porodnice. Ambulantní provoz by v nemocnici neměl doznat výrazných změn.

V Orlickoústecké nemocnici vypovědělo dohody 46 procent lékařů, většinu oddělení se podařilo převést do směnného režimu. Problematická situace je na oddělení neurologie, radiodiagnostiky a gynekologicko-porodnickém. Zrušena bude většina plánovaných operací a uzavřena bude většina ambulancí a poraden s výjimkou akutních.

Ve Svitavské nemocnici se výpovědi dohod týkají téměř poloviny lékařů, výrazný dopad to bude mít zejména na oddělení gynekologicko-porodnické a ORL. V nemocnici bude omezena plánovaná operativa. Na ostatních odděleních se podařilo rozepsat směnný provoz. Bez výraznějších omezení, až na drobné výjimky, budou fungovat i ambulance a poradny. Nemocnice stále jedná s vedením ORL a gynekologicko-porodnického oddělení. Pokud se s lékaři nepodaří najít shodu, může se provoz výrazně omezit. V případě gynekologie by byla zrušena plánovaná operativa a mohl by být pozastaven i příjem rodiček. ORL oddělení bude zřejmě v prosinci mimo provoz.

V Litomyšlské nemocnici nepodpořil protest formou výpovědi žádný zdravotník, tamní provoz by tak měl zůstat bez omezení.

-čtk-