Foto: Pixabay / koláž ZD

Eli Lilly a Novo Nordisk zahájily dostihy v investicích do produkce léků proti diabetu a obezitě

Není pochyb o tom, že globální farmaceutický trh prochází dramatickou proměnou. A to prakticky ve všech možných aspektech. Již několik měsíců můžeme sledovat souboj o ovládnutí segmentu, který by se dal označit jako diabetes a obezita. Hlavními rivaly jsou zde dánská farmaceutická společnost Novo Nordisk a její konkurent z druhé strany Atlantiku Eli Lilly. Nyní obě farmaceutické firmy oznámily významné investice do výrobních kapacit, aby dokázaly saturovat neutuchající poptávku po lécích Wegovy, Ozempic a Mounjaro. Jejich objem půjde do vyšších jednotek miliard dolarů, uvedl odborný portál Fiercepharma.com.

Raketově rostoucí poptávka po dvojici léků proti diabetu a obezitě Ozempic-Wegovy přiměla jejich výrobce, dánskou farmaceutickou společnost Novo Nordisk k zásadnímu investičnímu rozhodnutí. Společnost oznámila, že vyčlení kolem šesti miliard dolarů (v přepočtu asi 135 miliard korun) na rozšíření svých stávajících výrobních kapacit v dánském městě Kalundborg. S odkazem na vyjádření Novo Nordisku to uvedl odborný portál Fiercepharma.com.

Většina z této investice bude směřovat do zvýšení výrobní kapacity aktivních látek, včetně semaglutidu, který se používá při produkci léků Wegovy a Ozempic, určených k léčbě diabetu v injekční formě, a také léku Rybelsus, jenž představuje formu tabletovou.

Rozšíření výroby do pěti let

Investice bude znamenat rozšíření závodu o plochu kolem 170 tisíc metrů čtverečních. Novo Nordisk tak očekává, že nové výrobní kapacity budou schopny pokrýt nejen současnou, ale především budoucí poptávku, která nepochybně stále poroste. Práce na rozšiřování produkčních kapacit mají započít ještě v tomto roce a dokončení se očekává v průběhu roku 2029.

Výkonný ředitel Novo Nordisk Lars Fruegaard Jørgensen však věří, že současná investice ve výši šesti miliard dolarů nebude poslední. „S kapacitou, kterou nyní budujeme, ale i které budují naši konkurenti, stále nebudeme schopni zabezpečit poptávku léků proti obezitě ze strany téměř dvou miliard lidí,“ řekl s odkazem na studii Světové zdravotnické organizace, která odhaduje, že už v roce 2016 žilo na planetě více než 1,9 miliardy lidí s nadváhou či obezitou, a že se tento trend bude nadále zhoršovat.

Novo Nordisk svou nově oznámenou investicí rovněž do jisté míry reaguje na zprávy z Německa, kde tamní regulátor (Spolkový institut pro léky a léčivé přípravky) zvažuje omezit vývoz léku Ozempic. Německo totiž zaznamenává v souvislosti s nárůstem poptávky po lécích proti obezitě, že se tenčí zásoby těchto léků, jimiž se ale primárně léčí diabetes.

Podle šéfa Spolkového institutu pro lék a léčivé přípravky Karla Broicha dochází k vývozu léku z Německa především do jiných zemí Evropy a také USA, protože jeho cena je v Německu podstatně nižší než v zahraničí. „Momentálně vedeme dialog se zákonodárci o tom, k jakým opatřením přikročíme, pokud současné apely nebudou mít dostatečný účinek,“ uvedl Broich podle portálu Fiercepharma.

Eli Lilly je Dánům v patách

Rostoucí poptávce po lécích na redukci hmotnosti čelí také americký konkurent dánské farmaceutické firmy, a sice společnost Eli Lilly. Ta už letos v dubnu oznámila investici do rozšíření výrobních kapacit v objemu 1,6 miliardy dolarů (asi 36 miliard korun), výkonný ředitel Eli Lilly David Ricks má ale další plány.

„Ještě jsme neskončili. Myslíme si, že je třeba výrazně zvýšit nabídku našich léků ze současných úrovní. A rozhodně to máme v plánu udělat,“ cituje Rickse odborný portál Fiercepharma. Podle něho se Eli Lilly podrobně soustředí na odhady budoucí poptávky, a nutnost investovat do zvýšení produkčních kapacit je zcela evidentní.

S tím jdou ruku v ruce také investice do dalšího výzkumu a vývoje. Eli Lilly jen nedávno oznámila, že do svého výzkumného parku v Severní Karolíně vloží dalších 450 milionů dolarů (asi 11 miliard korun). Cílem letos provedených investic je zdvojnásobit produkci klíčového léku Mounjaro, a to v porovnání s loňským objemem. Právě Mounjaro je hlavním konkurentem produktů Wegovy a Ozempic společnosti Novo Nordisk. Investiční dostihy, zdá se, naplno začaly.

Zdeňka Musilová