Ilustrační foto: hippopx

Komora: Nemocnice kvůli přesčasům omezí lůžka, zavřou oddělení

Nemocnice budou kvůli nedostatku lékařů od prosince omezovat v různé míře provoz. V těch velkých bude uzavřena část lůžek a delší čekací doby se očekávají na akutních příjmových ambulancích. V některých regionálních nemocnicích budou uzavřená celá oddělení, například ve Svitavách urologie, ORL a chirurgie. V různé míře bude omezená plánovaná péče kromě onkologických operací, někde i o více než 80 procent. Na tiskové konferenci Sekce mladých lékařů České lékařské komory (ČLK) to řekli zástupci nemocničních lékařů.

„Situace bude pro většinu pacientů spíše diskomfortní než nebezpečná,“ komentoval situaci viceprezident ČLK Jan Přáda, vůdce akce za omezení přesčasů lékařů při zachování výše jejich odměn. Podle něj mají nemocnice z dob pandemie covidu zkušenost, jak péči zajistit v době omezeného počtu personálu. V případě větší potřeby, například hromadných neštěstí, nemocnice i nyní aktivují traumaplán a povolají personál i z domova.

Podle prezidenta ČLK Milana Kubka lékař jako jednotlivec za dostupnost péče neodpovídá. Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) minulý týden uvedl, že je to odpovědnost zdravotních pojišťoven.

Služby na prosinec musely managementy nemocnic rozepsat už v polovině listopadu. „Pokud jeden z lékařů vypadne, onemocní nebo mu onemocní děti, provoz nebude bez toho, aby se porušoval zákoník práce, možný,“ uvedl na tiskové konferenci lékař Tomáš Matějek z Fakultní nemocnice Hradec Králové.

Chirurg Jan Vorel z nemocnice v Českém Krumlově dodal, že stávající zákoník práce se bude prosincovým provozem nemocnic dál porušovat. „Kdybychom ho dodržovali a sloužili jenom 12 hodin, tak se bojím, že bychom nebyli schopni zajistit akutní péči,“ řekl.

Velký problém pro anesteziologicko-resuscitační oddělení

Místo dosavadní praxe, kdy při 24hodinové službě lékaři kombinují běžnou směnu a přesčas, některé nemocnice zavádějí směnný provoz. „Všichni jsme souhlasili se směnností, jenom tak jsme mohli ten provoz poskládat,“ uvedla například lékařka Hana Donovalová z Nemocnice Příbram. Podle mluvčí sekce lékařky Moniky Hilšerové ale například ve Fakultní nemocnici Bulovka lékaři směnný provoz odmítli.

„Je falešné si myslet, že Silvestrem se situace vyřeší a všechno pak začne fungovat jako doposud. My ale potřebujeme, aby se systém změnil,“ uvedl Přáda. Dodal, že není možné spoléhat na přesčasy, protože ty jsou podle zákona výjimečné a nelze je plánovat. Lékaři jsou podle něj ochotní dál jednat, ve čtvrtek se sejdou s premiérem Petrem Fialou (ODS).

Velké problémy podle ČLK mohou mít například anesteziologicko-resuscitační oddělení, protože jejich lékaři jsou potřeba i pro další operace. Například v Nemocnici Jihlava bude podle nich v provozu jen pět ze současných devíti anesteziologických týmů. V Mostě bude o tři sály méně, než je běžné, zajistí tak jen akutní provoz. V Praze bude podle nich omezený provoz dětských odděleních v Krči, na Bulovce i ve Všeobecné fakultní nemocnici, plně zůstane v provozu podle lékařů jen v Motole.

Hradecká FN: pokles neakutních výkonů o 20 procent

Hradecká fakultní nemocnice, která je největším zdravotnickým zařízením na východě Čech, například podle svého vyjádření odhaduje prosincový pokles neakutních výkonů o 20 procent. „S ohledem na nutnost zajištění akutní péče dojde na některých pracovištích nemocnice k omezení části plánovaných operací a vyšetření,“ uvedl mluvčí Fakultní nemocnice Hradec Králové Jakub Sochor.

Fakultní nemocnice kvůli odvolání souhlasu s prací přesčas ze strany části lékařů byla nucena naplánovat provoz nemocnice od 1. prosince tak, aby byla v plném rozsahu zajištěna akutní, centrová a onkologická péče. Pacienti, kterých se odložení týká, jsou od 20. listopadu informováni telefonicky či písemně a začátkem roku 2024 budou informováni o dalším postupu.

„Abychom zamezili případnému prodloužení čekacích dob na lékařských pohotovostech ve FN HK, doporučujeme pacientům, aby v případě neakutních zdravotních komplikací kontaktovali nejdříve své praktické lékaře a lékařské pohotovosti využívali pouze v případě akutních problémů,“ uvedl Sochor.

ČTK