Foto: Radek Čepelák

Mašek: Mezioborová spolupráce v bariatrii ušetří systému miliardy

Mezioborová spolupráce je klíčovým faktorem úspěšné léčby napříč zdravotnickými obory. V čem její benefity spočívají, vysvětlil na summitu Ekonomika zdravotnictví na příkladu bariatrické léčby leader konzultačních služeb pro střední a východní Evropu firmy Medtronic Petr Mašek. Pokud nebude bariatrie vnímána pouze optikou chirurgického výkonu a na „bariatrické cestě pacienta se bude podílet multioborový tým, zlepší se prognóza obézních pacientů a dlouhodobé finanční úspory systému budou mimořádně vysoké, popsal Mašek.

Na začátku svého vystoupení Petr Mašek připomněl, jak zásadním problémem je pro systém zdravotnictví obezita. „Přináší zásadní zatížení systému. Lidí, kteří trpí obezitou, žije v Česku 2,2 milionu, celosvětově jich je 650 milionů. Obezita je navíc silně provázána s kardiovaskulárními onemocněními, hypertenzí a dalšími závažnými nemocemi. A to generuje další prostředky na léčbu,“ řekl na konferenci Mašek. A doplnil, že morbidní obezita zkracuje průměrnou očekávanou délku života o 9 let u žen a dokonce o 12 let u mužů.

Panelisté druhého bloku summitu. Leader konzultačních služeb pro střední a východní Evropu Medtronic Petr Mašek, vedoucí Czech HTA oddělení Fakulty biomedicínského inženýrství ČVUT Aleš Tichopád, předseda České společnosti pro aterosklerózu Michal Vrablík, generální ředitel zdravotnické skupiny EUC Michal Bednář, člen Národní ekonomické rady vlády Pavel Hroboň, náměstek ředitele VZP Jan Bodnár a ředitelka zdravotnického úseku Zdravotní pojišťovny ministerstva vnitra Zdeňka Salzman Kučerová.

Nejúčinnější léčebnou strategií je dnes bariatrie, tedy chirurgický typ léčby. „To je jediná metoda, která prokazatelně zajistí udržení trvale nižší hmotnosti. Řekl bych, že pro morbidně obézní pacienty je dnes už zlatým standardem. Cílem bariatrické chirurgie je snížit pacientův příjem potravy, což má za následek redukci jeho váhy,“ popsal Mašek. A doplnil, že mnohé zahraniční studie dokázaly, že se díky užití bariatrické chirurgie u pacientů výrazně snižují nejen komorbidity, ale také úmrtnost, a to až o 40 procent, a také se v průměru o téměř sedm let prodlužuje délka pacientova života.

Návrat ‚investice‘ již po třech letech

Používání bariatrie přináší také velké úspory systému. Má sice vyšší iniciální nákladovost v roce operace, ale také vyšší klinickou i nákladovou efektivitu než konzervativní léčba v letech následujících. „Dvě studie zaměřené na porovnání a vyhodnocení efektivity dvou typů léčby, dokázaly, že se investice do bariatrického výkonu plně navrátí – ve srovnání s konzervativní léčbou – již v tříletém horizontu,“ uvedl Mašek a doplnil, že predikce v modelu zahrnujícím 4 000 pacientů ročně předpokládá celkové úspory v systému zdravotní péče ve výši zhruba 300 milionů korun.

Diskuse v kuloárech. Vlevo vedoucí Czech HTA oddělení Fakulty biomedicínského inženýrství ČVUT Aleš Tichopád, vpravo ředitel Kanceláře zdravotního pojištění Ladislav Švec.

Zásadní je podle Maška fakt, že bariatrická terapie není jen operačním výkonem. „Bohužel řada zahraničních i českých center terapii pouze optikou chirurgického výkonu vnímá. Takový přístup ale nemusí vést k dlouhodobému snížení hmotnosti pacienta,“ řekl leader konzultačních služeb pro střední a východní Evropu firmy Medtronic. „Pokud pacient nebude edukován, nebude vyšetřen psychologem a neprojeví určitou motivaci k přijmutí lékařských doporučení, existuje větší riziko toho, že se pacient ‚projí‘ zpátky ke své původní váze,“ vysvětlil Mašek.

Panelisté čtvrtého bloku summitu Zdravotnického deníku Ekonomika zdravotnictví. Zleva primátor města Ostrava Jan Dohnal, ředitel VZP Zdeněk Kabátek, majitel zdravotnického holdingu AKESO Sotirios Zavalianis, předseda výboru pro zdravotnictví Senátu Parlamentu Roman Kraus, generální ředitel Zentivy Boris Sananes, místopředseda Poslanecké sněmovny Parlamentu a člen správní rady Všeobecné zdravotní pojišťovny Jan Skopeček, předseda podvýboru pro léčiva a zdravotnické prostředky Poslanecké sněmovny a stínový ministr pro zdravotnictví Kamal Farhan, hejtman Moravskoslezského kraje Jan Krkoška, náměstek ministra zdravotnictví Václav Pláteník a primátorka města Brna Markéta Vaňková, která se připojila on-line.

Právě proto je pro úspěšnost bariatrické léčby klíčová mezioborová spolupráce. „U bariatrické chirurgie je to obzvlášť důležité proto, že nejde jen o provedení vlastního výkonu, ale o to pacienta zachytit a připravit a také vyhodnotit, zda je skutečně vhodný pro tento typ léčby,“ vysvětlil Mašek. A popsal, že specializovaný multidisciplinární léčebný tým by měli tvořit interní lékař, nutriční terapeut, psycholog, fyzioterapeut, bariatrický chirurg a další specialisté, například neurolog nebo plastický chirurg.

Auditorium summitu Zdravotnického deníku, který se konal v pražském hotelu Grand Majestic Plaza.

Indikace splňuje přes půl milionu Čechů

Bariatrická cesta, kterou by měl pacient ideálně projít, začíná záchytem. „K tomu nemusí dojít jen v obezitologické ambulanci, obézní pacienti kvůli přidruženým komorbiditám navštěvují i jiné ambulance – kardiologické, nefrologické a další,“ poznamenal Mašek. Dalším krokem na bariatrické cestě je fáze přípravy. „Ta je mimořádně důležitá právě z pohledu multioborové spolupráce. Pacient je edukován z hlediska životního stylu a stravovacích návyků, je provedeno také psychologické vyšetření,“ přiblížil Mašek.

Teprve poté následuje předoperační vyšetření, příjem do nemocnice a vlastní výkon. Tím, ani následným propuštěním z nemocnice ale bariatrická cesta nekončí – následuje totiž pooperační a dlouhodobé pozorování.

Místopředseda Poslanecké sněmovny Parlamentu Jan Skopeček, stínový ministr zdravotnictví Kamal Farhan a hejtman Moravskoslezského kraje Jan Krkoška během panelové diskuse.

„Standardizace bariatrické cesty vede ke zlepšení celkových výsledků terapie, snížení nákladů terapie a zvýšení dostupnosti péče pro další pacienty,“ uvedl Mašek. Standardizace a také digitalizace bariatrické cesty podle něj dlouhodobě pomůže zlepšit a zintenzivnit komunikaci mezi pacientem a terapeutickým týmem, a zvýšit tak efektivitu celého léčebného procesu. „A vzhledem k tomu, že v současné době žije v České republice odhadem více než 500 tisíc pacientů splňujících indikace bariatrické chirurgie, může být tento systém dlouhodobým řešením pro zajištění dostupnosti této velmi účinné léčby pro zvýšený počet pacientů,“ uzavřel Mašek.

Jakub Němec

Foto: Radek Čepelák

Zdravotnický deník děkuje za laskavou podporu akce společnosti Roche, AKESO, pojišťovně RBP, Zentiva, Satum, MSD, Novartis, VOZP, ALK, Medtronic, EUC a ZPMV.

Ředitel Zentivy Boris Sananes v neformální diskusi s náměstkem ministra zdravotnictví Václavem Pláteníkem (vlevo).
Ředitelka odboru evropských fondů a investičního rozvoje ministerstva zdravotnictví Kateřina Grygarová hovoří o evropských fondech. Naslouchá ředitel odboru nad zdravotním pojištěním ministerstva zdravotnictví Jan Zapletal a předsedkyně zdravotní sekce Svazu zdravotních pojišťoven Renata Knorová.
Na summit dorazila i šéfka SZÚ Barbora Macková.