Ilustrační foto: Max Pixel

Ministerstvo: Počty hospitalizovaných pacientů s covidem významně nerostou

Přes nárůst počtu nakažených covidem se dlouhodobě významně nezvyšují počty hospitalizovaných pacientů s těžkým průběhem nemoci. Intenzivní péči jich potřebuje v Česku méně než 40. Novináře o tom dnes informoval náměstek ministra zdravotnictví Josef Pavlovic. Od září se proti covidu-19 nechalo očkovat téměř 300 000 obyvatel, zejména starších 65 let. Proti chřipce je očkováno 560 000 lidí. Situaci v nemocnicích podle ředitelky Státního zdravotního ústavu Barbory Mackové ovlivňuje právě očkování. Velkou odezvu kampaně, která ji má zvýšit, zaznamenala hlavní hygienička ČR Pavla Svrčinová v zařízeních sociální péče.

Z testů, které dělají poskytovatelé zdravotních služeb, hygienici zachycují v pracovních dnech průměrně 1050 nových případů nákazy, maximální denní hodnoty dosahují 1500. Zdravotní dopady šíření viru jsou v Česku i okolních státech relativně mírné. Riziko těžkého průběhu onemocnění je spojeno zejména s rostoucím věkem pacientů, jejich případnými chronickými zdravotními potížemi a sníženou imunitou. Typický pacient s těžkým průběhem covidu je nyní starší sedmdesáti let.

Situace je podle Mackové stabilní a odpovídá podzimnímu období i u akutních respiračních infekcí a chřipkových onemocnění. Počty případů chřipky, RS viru i dalších onemocnění typických pro sezonu rostou v meziročním srovnání podle expertů standardně. V následujících týdnech bude zřejmě nemocných přibývat.

Předseda České vakcinologické společnosti a Národního institutu pro zvládání pandemie Roman Chlíbek na tiskové konferenci připomenul význam očkování. „Jakkoli si mnozí po letech na přítomnost covidu-19 už zvykli, tak zejména u neočkované populace může i nadále vyvolat velmi těžký průběh onemocnění,“ uvedl.

-čtk-