Ludvík Hovorka. Zdroj: http://ludvikhovorka.cz/

Nemocnice ve Vysokém nad Jizerou hledá nového ředitele, Ludvík Hovorka ve funkci končí

Vysoké nad Jizerou na Semilsku začalo hledat nového ředitele pro svůj specializovaný Ústav chirurgie ruky. Bývalý poslanec Ludvík Hovorka, který tuto malou městskou nemocnici vede od dubna 2020, na vlastní žádost skončí z rodinných důvodů.

Hovorka bydlí na Moravě, od Vysokého je vzdálené zhruba 320 kilometrů. Tato vzdálenost stojí za jeho koncem v ředitelské funkci. „Je to z rodinných důvodů,“ uvedl bývalý poslanec za KDU-ČSL.

Za dobu Hovorkova působení v ústavu se podařilo dokončit roky odkládanou výstavbu nového lůžkového pavilonu za více než 90 milionů korun. Nová budova je v provozu od letošního září.

Ústav chirurgie ruky a plastické chirurgie Vysoké nad Jizerou byl uveden do provozu v roce 1975. Tato malá městská nemocnice s 52 lůžky je specializovaným pracovištěm. Bezmála 50 let tvoří většinu nemocných pacienti s poraněnou nebo jinak poškozenou rukou. Mimo jiné tam lékaři operovali pořezané prsty tenistky Petry Kvitové nebo zlomený prst sdruženáře Tomáše Portyka před olympijskými hrami v Soči.

Lékaři ústavu se zaměřují také na léčbu degenerativních a vrozených vad. V ústavu se operuje celé spektrum úrazů ruky, provádí se rekonstrukce poúrazových stavů, revize po operačních výkonech, řeší se tam onemocnění rukou jako revmatická ruka, spastická ruka, vrozené vady ruky, degenerativní onemocnění ruky, nemoci z přetížení ruky a poškození cévního zásobení a inervace ruky. Loni tam lékaři provedli bezmála 6 500 operací a skoro 22 300 vyšetření. Hospitalizovaných bylo téměř 3 200 lidí.

Výběrové řízení na nového ředitele město už vyhlásilo, přihlášky je možné podávat do 5. ledna 2024. Předpokládaná doba nástupu nového ředitele je od února 2024.

ČTK, red