Ilustrační foto: Pixabay

Nemocnice: Zvýšení tarifních platů lékařů by nás paralyzovalo

Protesty nespokojených lékařů, které v posledních týdnech hýbou tuzemským zdravotnictvím, už nejsou zaměřené jen na přesčasy. Jasně je nyní formulován požadavek na zvýšení tarifních platů lékařů na výši 1,5 až 3násobku průměrné mzdy. Je ale vůbec splnitelný ze strany nemocnic? Těch jsme se zeptali, kolik dávají na personální náklady, jak se jim ekonomicky daří a dařit bude a co by pro ně zmíněné zvýšení tarifních platů znamenalo. A dozvěděli jsme se, že velké státní nemocnice se zdráhají o dopadech hovořit, kdežto ty menší očekávají propad do ztráty, redukci péče a snížení její kvality, zmrazení platů ostatních zaměstnanců i zastavení potřebných investic.

Jak velký podíl ve vaší nemocnic tvoří personální náklady?

Fakultní nemocnice Plzeň, odpovídala tisková mluvčí Gabriela Levorová: Osobní náklady ve FN Plzeň předpokládáme za rok 2023 ve výši 58 procent celkových nákladů, očištěných o objem centrových léků, které mají oddělený rozpočet.

Fakultní nemocnice Ostrava, odpovídala tisková mluvčí Petra Petlachová: Osobní náklady představují ve Fakultní nemocnici Ostrava k září 2023 zhruba 57 procent k celkovým nákladům, bez výdajů na léky spotřebované v rámci schválených center a léky na §16.

Ústřední vojenská nemocnice, odpovídala tisková mluvčí Jitka Zinke: Podíl osobních nákladů v rozpočtu je dle poslední úpravy ke konci letošního července 53,2 procent.

Všeobecná fakultní nemocnice v Praze, odpovídala tisková mluvčí Marie Heřmánková: Podíl osobních nákladů na celkových nákladech za rok 2022 činil 37,8 procent.

Fakultní nemocnice Olomouc, odpovídal tiskový mluvčí Adam Fritscher: Tvoří 55 procent – bez léků podávaných ve specializovaných centrech.

Karlovarská krajská nemocnice, odpovídala tisková mluvčí Markéta Singerová: V roce 2022 byly personální náklady ve výši 58,4 procent. V letošním roce je trvale poměrový nárůst, nyní k září 2023 na 61 procent. Tato hodnota může ještě do konce roku narůst.

Oblastní nemocnice Kolín, odpovídala tisková mluvčí Stanislava Kubincová: Personální náklady Oblastní nemocnice Kolín tvoří 61 procent všech nákladů.

Oblastní nemocnice Mladá Boleslav, odpovídala tisková mluvčí Hana Kopalová: Osobní náklady, které zahrnují kromě hrubých mezd i odvody na státní politiku zaměstnanosti a zdravotní pojištění, tvoří 63 procent z celkových nákladů nemocnice.

Uherskohradišťská nemocnice, odpovídala tisková mluvčí Lucie Sedláčková: Personální náklady tvoří přibližně 65procentní podíl všech nákladů UHN.

Jaký máte hospodářský výsledek za loňský rok a jaký předpokládáte v letošním a příštím roce? Jakou výši prostředků byste z toho mohli alokovat na navýšení platů?

Fakultní nemocnice Plzeň: Hospodářský výsledek FN Plzeň za rok 2022 činil 389 116 004,77 korun po zdanění. V roce 2023 předpokládáme hospodářský výsledek v podobné výši. Hospodářský výsledek pro rok 2024 ještě nemáme namodelován. FN Plzeň dlouhodobě kumuluje finanční prostředky za účelem (spolu)financování velkých investičních akcí, včetně strategické investice.

Fakultní nemocnice Ostrava: Fakultní nemocnice Ostrava dosáhla v roce 2022 zisku ve výši 335 milionů korun po zdanění. Předpokládáme, že v letošním roce bychom mohli dosáhnout obdobného výsledku.

Ústřední vojenská nemocnice: Hospodářský výsledek za rok 2022 za hlavní činnost byl 2,16 milionu korun.

Všeobecná fakultní nemocnice v Praze: Hospodářský výsledek za rok 2022 činil 8,769 milionů korun. Finanční rozpočet na rok 2023 je vyrovnaný, stejně tak bude vyrovnaný návrh rozpočtu na rok 2024.

Fakultní nemocnice Olomouc: Hospodářský výsledek za rok 2022 byl 573 milionů korun, předpokládaný hospodářský výsledek za rok 2023 bude v obdobné výši. Na přípravě plánu na rok 2024 aktuálně pracujeme.

Karlovarská krajská nemocnice: V loňském roce byl hospodářský výsledek 47,7 milionů korun. V letošním předpokládáme vyrovnaný výsledek, lehce kladný. Alokace do mezd z hospodářského výsledku není nyní realizovatelná, finance jsou použity na navýšení energií, vyšší ceny materiálu a podobně. Navýšení mezd zdravotníků jsme letos realizovali v souladu s podpisem kolektivní smlouvy v březnu.

Oblastní nemocnice Kolín: Hospodářským výsledkem za loňský rok byl zisk ve výši 68 milionů korun. V letošním roce je plánován zisk ve výši 29 milionů korun, v roce příštím 10 milionů korun. Za prvních devět měsíců letošního roku se personální náklady ve srovnání s rokem loňským rokem zvýšily o 14 procent, v absolutním vyjádření o 142 milionů korun. Navýšení platů lékařům a zdravotním sestrám je přitom prioritou. Z toho je zřejmé, že na osobní náklady jde nejvíce finančních prostředků společnosti.

Oblastní nemocnice Mladá Boleslav: Za loňský rok vykázala naše nemocnice zisk ve výši necelých 11 milionů korun. Hospodářský výsledek za letošní rok lze obtížně v průběhu roku predikovat, neboť na jeho výši má značný vliv naplnění výkonových parametrů úhradové vyhlášky.

Uherskohradišťská nemocnice: V loňském roce jsme dosáhli na hospodářský výsledek v částce 176,3 milionu korun před zdaněním. Letos by se částka mohla pohybovat kolem 100 milionů korun. Hospodářský výsledek na další rok je vzhledem k právě probíhajícímu protestu lékařů těžko odhadnutelný.

Jaký dopad by na vaši nemocnici mělo, kdybyste vyhověli požadavkům protestujících lékařů, aby jejich tarifní platy byly ve výši 1,5 až 3násobku průměrné tuzemské mzdy?

Fakultní nemocnice Plzeň: V tuto chvíli to nedokážeme přesně vyčíslit, předpokládáme však, že by to bylo na úkor prostředků určených na dlouhodobý rozvoj nemocnice.

Fakultní nemocnice Ostrava: Došlo by zcela jistě k nárůstu nákladů na straně mezd.

Ústřední vojenská nemocnice: Pokud se bavíme o letošním roce, pak nepředpokládáme žádný dopad na rozpočet nemocnice. Budoucí vývoj nelze konkretizovat, nicméně je jasné, že pokud by došlo k navýšení tarifů dle požadavků stávkujících lékařů, znamenalo by to značné navýšení celkových osobních nákladů u této kategorie zaměstnanců s dopadem do rozpočtu nemocnice.

Všeobecná fakultní nemocnice v Praze: Nechceme v tuto chvíli nic predikovat.

Fakultní nemocnice Olomouc: Minimálně 500 milionů korun bez odvodů a dalších náhrad za přesčasy a podobně.

Karlovarská krajská nemocnice: Při současných platbách pojišťoven je to nerealizovatelné.

Oblastní nemocnice Kolín: Znamenalo by to navýšení nákladů, které by bylo velmi vysoké, trvalé a v delším horizontu pro ekonomiku nemocnice neudržitelné. Konkrétně pak třeba i nemožnost zlepšovat mzdové podmínky zdravotním sestrám a ostatnímu nelékařskému a nezdravotnickému personálu a i nemožnost udržet vysokou materiálně-technickou úroveň zdravotní péče poskytované pacientům.

Oblastní nemocnice Mladá Boleslav: Navýšení by se projevilo ve zvýšení nákladů a ve svém důsledku by znamenalo omezení možnosti realizovat některé rozvojové aktivity nemocnice zejména v investiční oblasti, která zahrnuje například obměnu nebo pořízení nových léčebných technologií.

Uherskohradišťská nemocnice: Bez finanční kompenzace úhradovou vyhláškou by se nemocnice propadla do ztráty, bez ohledu na mzdové požadavky ostatních zaměstnaneckých skupin. Velmi pravděpodobně by se snížila ochota lékařů sloužit, jako důsledek by mohl nastat propad výkonnosti a případně i nutnost redukce péče.

Jakub Němec