Nový předseda SANT Adam Jarubas. Zdroj: Evropský parlament

Novým předsedou SANT se stal Jarubas z Polska

Podvýbor Evropského parlamentu pro veřejné zdraví (SANT) si na dnešní schůzi zvolil nového předsedu. Stal se jím polský europoslanec Adam Jarubas (z frakce EPP, Evropské lidové strany). Nahradil tak uvolněné místo po bývalém předsedovi, polském europoslanci Bartoszu Arlukowiczovi ze stejné frakce, kterému minulý měsíc skončil europoslanecký mandát.

Nově zvolený předseda ihned po zvolení poděkoval svým kolegům v podvýboru za podporu a důvěru a ujistil, že se bude snažit vykonávat funkci jak nejlépe dokáže. V krátké úvodní řeči, po níž se chopil vedení schůze, rovněž zmínil jeden z úkolů do budoucna. „Potřebujeme nový impuls v podvýboru při vytváření Evropské zdravotnické unie,“ uvedl.

Jarubas je kromě podvýboru SANT rovněž členem výboru pro životní prostředí, veřejné zdraví a bezpečnost potravin (ENVI). V roce 2015 se také coby kandidát Polské lidové strany neúspěšně ucházel o prezidentskou funkci.

Jeho předchůdce, Bartosz Arlukowicz předsedal podvýboru od letošního března do 18. října. Jaké budou jeho další kroky, není nyní jisté. Poslední týdny však probíhají jednání s bývalým polským premiérem Donaldem Tuskem o možném Arlukowiczově nástupu na pozici ministra zdravotnictví. Vládu sice po nedávných parlamentních volbách v Polsku bude sestavovat vítěz voleb Mateusz Moraviecki (Právo a spravedlnost), ale očekává se, že od dolní komory parlamentu podporu nezíská. Pokud by se tak stalo, řada bude podle všeho na Tuskovi.

Podvýbor SANT vznikl z pověření Evropského parlamentu letos v únoru. Skládá se z 30 stálých členů a stejného počtu náhradníků. Podle schváleného mandátu je úkolem podvýboru zabývat se farmaceutickými a kosmetickými výrobky, zdravotními aspekty bioterorismu, Evropskou agenturou pro léčivé přípravky a Evropským centrem pro prevenci a kontrolu nemocí.

-fk-