Trendy v managementu péče a financování onkologie představí v prosinci mezinárodní konference Zdravotnického deníku

Rakovina je druhou nejčastější příčinou úmrtí na světě. Jenom v Evropské unii na onkologická onemocnění zemře přes milion lidí ročně a představují tak jednak mimořádně velký zdroj lidského utrpení a jednak významnou ekonomickou zátěž pro zdravotnické systémy (roční náklady se šplhají k 170 miliardám eur ročně). EU již před dvěma lety spustila Evropský plán boje proti rakovině, který má stanovit nový komplexní přístup k prevenci a léčbě rakoviny a onkologické péči. O nových trendech, financování i rozdílech v péči mezi členskými státy budou na Evropské onkologické konferenci, konané 11. prosince v pražském hotelu Fitzgerald, debatovat hlavní stakeholdeři z České republiky i ze zahraničí.

Česká republika od loňského roku patří mezi země, které mají vlastní národní onkologický plán. Jeho hlavním cílem je zajistit každému obyvateli České republiky možnost prevence vzniku onkologického onemocnění a v případě jeho rozvoje i nejvyšší možnou kvalitu péče a života bez ohledu na geografickou polohu či stádium nemoci. Plán rovněž zdůrazňuje potřebu nastavit trvale udržitelnou cestu boje se zhoubnými nádory, a to včetně multidisciplinární spolupráce v diagnostice a léčbě nádorových onemocnění.

Právě spolupráce onkologů a praktických lékařů bude jedním z témat prvního bloku Evropské onkologické konference. Hovořit se bude také o trendech a novinkách v léčbě a managementu péče, přínosech Evropského plánu boje proti rakovině, cestě onkologického pacienta systémem, kompetencích nelékařského zdravotnického personálu či prioritách odborné společnosti.

Ve druhé části se dozvíme tvrdá data o vývoji české onkologie a nákladů na segmenty centrové péče a získáme přehled o perspektivách financování onkologické péče. O ekonomické stránce problematiky budou hovořit zástupci pojišťoven i onkologičtí experti.

Do následné panelové diskuse na téma výzev pro současnou onkologii se zapojí i ministr zdravotnictví Vlastimil Válek a bude rovněž členem diskuze o koordinaci péče o pacientky s rakovinou prsu. V této části se ke konferenci připojí i zahraniční lékaři a nabídnou publiku srovnání se stavem onkologie v jejich zemích. Tento závěrečný blok bude simultánně tlumočen do češtiny i angličtiny.

V publiku zasednou zdravotničtí pracovníci, zástupci akademické obce, managementu zdravotnických zařízení a neposlední řadě i představitelé veřejné správy.