Ilustrační foto: Freepik

Virtuální sestra Tereza vyhrála zdravotnický hackathon

Dotykový panel nazvaný Virtuální sestra Tereza, který pacientům pomůže s registrací v nemocnicích nebo poradí, jaké dokumenty jsou potřeba při lékařské kontrole, je výhercem letošního šestého ročníku Evropského zdravotnického hackathonu v pražském Institutu klinické a experimentální medicíny (IKEM). Autory dotykového panelu je trojice českých programátorů Martin Fejt, Dušan Klíma a Martin Dejmal.

Zdravotnické inovace, které mají pomoct lékařům nebo pacientům, a zlepšit tak zdravotnictví, téměř dvě stovky počítačových expertů z řad českých i zahraničních studentů v IKEM vyvíjely od pátku do dneška. Projekty hodnotili odborníci na umělou inteligenci nebo datové analýzy a lékaři z IKEM. K výhře patří odměna 200 tisíc korun. Autoři mají také šanci, že jejich projekty budou využity v praxi.

„Věříme, že naše řešení pomůže zjednodušit proces příchodu pacienta na oddělení a eliminovat ruční zadávání a kontrolu dat z dokumentace sestrami. Tím tak sníží potřebu manuální práce zdravotnického personálu,“ uvedl Dejmal z vítězného týmu. Na dotykovém panelu si budou moci pacienti také zobrazit vyhodnocení dokumentace nebo zjistit další informace ke svému zdravotnímu stavu, například dietnímu režimu.

Jako druhý skončil nástroj VitalWatch, který vyhodnocuje kamerové záznamy z jednotky intenzivní péče, a zajišťuje tak větší bezpečnost pacientů. Třetí místo obsadil inovativní systém Disquill. Za využití umělé inteligence lékařům pomůže s přípravou propouštěcí zprávy, čímž jim ušetří spoustu času, uvedli organizátoři.

Zvláštní cenu IKEM si odnesl nástroj GlucoMiner, který automaticky a s vysokou přesností zpracovává informace z glukózových senzorů a zanáší je do informačního systému dané nemocnice. „Studentské týmy byly vysoce profesionální, pracovaly dnem i nocí. Dokonce si mnozí nevšimli, že v průběhu 48 hodin nasněžilo. Hackathonu dominovala umělá inteligence včetně zapojení velkých jazykových modelů,“ uvedl spolupořadatel akce Tomáš Studeník.

-čtk-