3D tisk pomáhá při plánování složitých výkonů také na klinice úrazové chirurgie. Zdroj: FN Brno

3D tisk, virtuální realita i umělá inteligence. FN Brno spouští inovační centrum

Fakultní nemocnice Brno (FN Brno) spouští Centrum inovací, které prohloubí využívání 3D tisku, virtuální a rozšířené reality i umělé inteligence v medicíně. Spolupracuje na něm s českým výrobcem 3D tiskáren Prusa Research. Moderní technologie dosud lékaři využívali jednotlivě na svých klinikách. Jejich překotný rozvoj si ale vyžádal kooperaci a dlouhodobé plánování pro nakládání s personálními i materiálovými zdroji, řekl dnes novinářům ředitel FN Brno Ivo Rovný.

„Jsem rád za iniciativu několika pracovišť, která nás přivedla na tuto myšlenku a stejně tak patří velké poděkování panu Průšovi za vstřícnost. Věřím, že FN Brno jako celek v návaznosti na akademickou a vědecko-výzkumnou základnu v Brně nabízí ideální prostředí pro rozvoj, a především reálné uplatnění nejen 3D tisku, umělé inteligence, ale i dalších progresivních technologií v medicíně,“ uvedl Rovný. Centrum má zatím formu organizační struktury, do budoucna ale ředitel očekává i vybudování adekvátního zázemí.

Zakladatel a majitel Prusa Research Josef Průša označil FN Brno za průkopníka v používání 3D tisku v medicíně. „Praktické zkušenosti z nemocnice ukazují potenciál, který 3D tisk v medicíně má. Dokáže například zkrátit dobu operace, a tím i následnou rekonvalescenci. Skvělých výsledků dosahují třeba v kardiologii,“ vyzdvihl Průša.

Přednosta Interní kardiologické kliniky Petr Kala je jedním z iniciátoru vzniku centra. „Spolupráci s vysoce inovativní firmou považuji za zásadní, není jen myšlenková, ale má i finanční přínos,“ řekl. Klinika s 3D tiskem pracuje déle než dva roky. Pomáhá třeba při zákroku uzavření ouška levé síně, jehož účelem je předcházet cévním mozkovým příhodám. „Na 3D modelu zkoušíme, jakými cestami jít, abychom byli úspěšní a v srdečních cestách nemuseli být dlouho,“ uvedl Kala.

3D tisk pomáhá při plánování složitých výkonů také na klinice úrazové chirurgie. Dříve lékaři operace plánovali u rentgenového snímku, následně na CT snímku a dnes mají k dispozici 3D model pacientovy kosti, který si mohou prohlédnout ze všech stran. Výrobky z tiskárny ale mohou sloužit i v těle. „Měli jsme pacienta se zlomenou kostí, kdy dříve by bylo řešením znehybnit kotník. Dnes jsme schopni pacientovi vytisknout na míru chybějící kost a nahradit ji,“ popsal přednosta kliniky úrazové chirurgie Milan Krtička. Část těla z tiskárny má po nehodě na motorce Jozef Ondráček. „Jsem vděčný, protože jinak bych zřejmě ani nechodil, nebo bych měl jednu nohu kratší a pajdal,“ poznamenal.

Krtička byl spolu s vedoucím biomedicínským inženýrem z interní kardiologické kliniky Davidem Pospíšilem u vzniku České společnosti pro 3D tisk ve zdravotnictví. Za cíl si kromě jiného klade dostat 3D tisk do úhrad pojišťoven a stanovovat standardy pro kvalitu a bezpečnost.

-čtk-