Náměstek ředitele VZP Jan Bodnár. Foto: Radek Čepelák

Bodnár: Rozvoji disease managementu brání absence národního administrátora

Jedním z ústředních témat třetího ročníku summitu Zdravotnického deníku Ekonomika zdravotnictví se stal disease management, tedy snaha o koordinaci poskytování zdravotní péče chronicky nemocným. Přednášel o něm také náměstek ředitele Všeobecné zdravotní pojišťovny (VZP) pro zdravotní péči Jan Bodnár, na rozdíl od většiny ostatních řečníků se ale zaměřil na to, co v systému tuzemského zdravotnictví brání většímu rozvoji a úspěchu programů disease managementu. Za klíčový problém Bodnár považuje absenci institutu národního administrátora.

„U disease managementu bych rád zdůraznil tři zásadní aspekty – v každém případě hovoříme o chronických onemocněních, o kontinuálním dohledu nad pacientem a o standardizovaných mechanismech a postupech, které jsou pro kontinuální sledování potřebné – a které, přestože existují, někdy nejsou v českém prostředí příliš dobře užívány. A specificky pro to, co nazýváme řízenou péčí, nejsou možná implementovány vůbec,“ řekl na úvod svého vystoupení Bodnár.

Panelisté druhého bloku summitu. Leader konzultačních služeb pro střední a východní Evropu Medtronic Petr Mašek, vedoucí Czech HTA oddělení Fakulty biomedicínského inženýrství ČVUT Aleš Tichopád, předseda České společnosti pro aterosklerózu Michal Vrablík, generální ředitel zdravotnické skupiny EUC Michal Bednář, člen Národní ekonomické rady vlády Pavel Hroboň, náměstek ředitele VZP Jan Bodnár a ředitelka zdravotnického úseku Zdravotní pojišťovny ministerstva vnitra Zdeňka Salzman Kučerová.

V souvislosti s disease managementem zmínil jako klíčové také měřitelné výsledky. „Bez nich bychom nevěděli, jestli cesta, kterou razíme a na kterou jsme nastoupili, je úspěšná. A to je možná ten problém, který v současné době v České republice nedokážeme úplně dobře uchopit – tak, abychom mohli měřit výstupy jednotlivých intervencí, ať už se jedná o péči řízenou, nebo o některé jiné druhy péče,“ uvedl Bodnár.

Ve své přednášce upozornil i na další zajímavý fakt – když z různých zdrojů srovnával efektivitu zavádění programů disease managementu v zahraničí, zjistil, že téměř 90 procent těchto programů zaměřených na řízenou péči v USA nebylo nákladově efektivních. „Leckdy vedly k subjektivně lepšímu vnímání života s onemocněním u pacientů, kteří byli do programů zařazeni, ale nákladová efektivita byla dost vzdálena,“¨uvedl Bodnár a dodal, že v evropských zemích byla čísla o něco lepší, ale nákladová efektivita pokulhává i tam. Jako pozitivní výjimku zmínil programy německé.

Generální ředitel Zentivy Boris Sananes, místopředseda Poslanecké sněmovny Parlamentu a člen správní rady Všeobecné zdravotní pojišťovny Jan Skopeček, předseda podvýboru pro léčiva a zdravotnické prostředky Poslanecké sněmovny a stínový ministr pro zdravotnictví Kamal Farhan, hejtman Moravskoslezského kraje Jan Krkoška a náměstek ministra zdravotnictví Václav Pláteník na konferenci Ekonomika zdravotnictví. Foto: Radek Čepelák

Zdravotní pojišťovny jsou kvůli legislativě ze hry

Náměstek ředitele VZP ve zbytku své přednášky popsal aspekty disease managementu z pohledu zdravotní pojišťovny na příkladu diabetu. „Je to chronické onemocnění a typicky se ho týká řízená péče,“ vysvětlil. „Ve VZP se snažíme – podobně jako se o to snaží i další zdravotní pojišťovny – implementovat částkově jednotlivé postupy a principy disease managementu, které nám dohromady dávají nějaký smysl,“ popsal Bodnár.

Ač Bodnár spatřuje v disease managementu mnohé nesporné výhody a jeho nástroje jednoznačně považuje za jednu z cest ke zvyšování efektivity a účelnosti poskytovaných zdravotních služeb, zaměřil se ve svém vystoupení na summitu na to, co vnímá jako nedostatky systému a co by podle něj mělo být změněno. „Disease management je totiž něco, co má i své ne úplně pozitivní aspekty a úskalí,“ konstatoval náměstek ředitele VZP.

Diskuse v kuloárech. Vlevo vedoucí Czech HTA oddělení Fakulty biomedicínského inženýrství ČVUT Aleš Tichopád, vpravo ředitel Kanceláře zdravotního pojištění Ladislav Švec.

Za zásadní problém tuzemského disease managementu Bodnár považuje absenci koordinátora nebo administrátora péče. „Chybí tu nějaká entita, která by všechny nesporně dobré a logické intervence dala dohromady a navázala je v cestě diabetika tak, aby byl co nejvíce kompenzovaný, a zároveň aby byla co prokázána nákladová efektivita,“ řekl Bodnár. A upozornil na to, že tuzemská legislativa neumožňuje, aby role administrátora připadla zdravotní pojišťovně. „Možná právě tímto směrem by mohli regulátoři zacílit stávající novelizaci zákona o veřejném zdravotním pojištění. Ale to už není otázka, která přísluší mně,“ komentoval Bodnár.

V zahraničí to jde

Zdravotním pojišťovnám by podle Bodnára pomohla možnost využívat nějakou entitu – nebo se jí přímo stát – k tomu, aby mohly opravdu řídit pacienta i jednotlivé intervence tak, aby nebyly fragmentované a aby dávaly smysl. Svůj názor podpořil i připomenutím toho, že v některých zahraničních zdravotnických systémech připadla role administrátora právě zdravotním pojišťovnám. „Rovněž nám v tomto směru, oproti zahraničním pojišťovnám, chybí možnost nějakým způsobem pacienta malifikovat za to, že nevyužívá léčebných nebo preventivních intervencí tak, jak by měl,“ dodal.

Ředitelka odboru evropských fondů a investičního rozvoje ministerstva zdravotnictví Kateřina Grygarová hovoří o evropských fondech. Naslouchá ředitel odboru nad zdravotním pojištěním ministerstva zdravotnictví Jan Zapletal a předsedkyně zdravotní sekce Svazu zdravotních pojišťoven Renata Knorová.

VZP není na snahu o zakotvení institutu národního administrátora sama, poznamenal Bodnár. „Dohodli jsme se se Svazem zdravotních pojišťoven, že budeme otázky na toto téma vznášet a že je budeme i na Radě poskytovatelů diskutovat tak, abychom dosáhli kýženého výsledku, který by umožňoval v českém prostředí zakotvit mechanismy, které by napomohly rozvoji řízené péče v České republice,“ uvedl náměstek ředitele VZP.

Mezi dílčí problémy tuzemského disease managementu – související s absencí národního koordinátora – patří podle Bodnára to, že v České republice chybí podpora primární prevence a možnost využití nástrojů pro větší zapojení a motivaci pojištěnců, nedostatečná je infrastruktura pro efektivnější spolupráci a výměnu informací mezi zainteresovanými subjekty a tím i pro koordinaci péče a nemáme ani dostatečnou infrastrukturu pro hodnocení toho, jak jsou dodržovány léčebné plány podle doporučených postupů.

Jakub Němec

Foto: Radek Čepelák

Zdravotnický deník děkuje za laskavou podporu akce společnosti Roche, AKESO, pojišťovně RBP, Zentiva, Satum, MSD, Novartis, VOZP, ALK, Medtronic, EUC a ZPMV.

Na summitu promluvil i ředitel VZP Zdeněk Kabátek.
Auditorium summitu Zdravotnického deníku, který se konal v pražském hotelu Grand Majestic Plaza.
Hovoří jednatel Porta Medica Jakub Král. Naslouchá Tomáš Troch z ministerstva zdravotnictví a František Vlček z holdingu AKESO.
Na summit dorazila i šéfka SZÚ Barbora Macková.