Foto: Public Domain Pictures

Fakultní nemocnice v Brně porušovala Zákoník práce, inspektorát věc odložil

Ve Fakultní nemocnici Brno docházelo k porušení ustanovení zákoníku práce. Informace poskytla na svém facebooku nejprve Sekce mladých lékařů ČLK, následně je Zdravotnickému deníku potvrdili také zástupci brněnské nemocnice. Poslední tečku za kontrolou inspekce práce měl udělat Oblastní inspektorát práce pro Jihomoravský a Zlínský kraj rozhodnutím o případném udělení pokuty, která se může vyšplhat až na 2 miliony korun. Ten však ve zprávě o kontrole uvádí, že řízení o přestupku nemocnice zahájeno nebude.

Sekce mladých lékařů ČLK dlouhodobě upozorňuje na fungování českých nemocnic, které jsou v rozporu se zákony. Jedná se o porušování povinnosti pravdivě evidovat pracovní dobu, obcházení přesčasových limitů vykazováním fiktivní pracovní pohotovosti, i když je lékař přítomen na pracovišti, výkony práce přesčas, které nejsou pouze výjimečné, jak ukládá zákon, nebo nezapočítávání reálně poskytnutých přestávek na jídlo a odpočinek.

Ačkoliv v nemocnici docházelo k porušování zákona ve výše jmenovaných oblastech, oblastní inspektorát práce pro Jihomoravský a Zlínský kraj ve zprávě o kontrole uvedl, že řízení o přestupku nemocnice zahájeno nebude a celá věc se odloží. Důvodem je skutečnost, že „v dané věci není osoby přímo postižené spácháním přestupku“. Proti tomuto rozhodnutí je navíc nemožné se odvolat.

„Český stát téměř 10 měsíců zaměstnává vysokoškolsky vzdělaného inspektora, kterého nechá v nemocnici ověřovat soulad podmínek práce se zákonem, vypracovat dlouhou zprávu o kontrole a výsledkem je nic. Těžko se ubránit dojmu, že zřejmě opravdu existuje nepsaná dohoda, že zákoník práce se v nemocnicích porušovat smí,“ stojí v prohlášení na facebooku Sekce Mladých lékařů ČLK.

Zdravotnický deník oslovil nemocnici v Brně, aby zjistil podrobnější informace k celému případu. Podle náměstkyně pro Odbor personálních záležitostí nemocnice Michaely Suré skutečně v některých konkrétních případech k porušení ustanovení Zákoníku práce došlo, nikoliv však plošně. „Situaci nyní prověřujeme a přijmeme opatření. V některých případech již došlo k aplikaci opatření, které některým z uvedených pochybení již zabrání,“ uvedla Surá.

Nemocnice v Brně chce podle slov náměstkyně Suré přistoupit také k zásadním změnám v organizaci práce. Důvodem je snaha fungovat v souladu se Zákoníkem práce a podporovat myšlenku slučování rodinného a pracovního života zdravotníků. Nemocnice zároveň potvrdila, že by k omezení péče ve větším rozsahu od prosince dojít nemělo.

Zdroj: Facebook Sekce mladých lékařů ČLK

-ns-