Předseda Sdružení ambulantních specialistů Zorjan Jojko. Foto: Radek Čepelák

Jojko: Protest mladých lékařů skončil ukradenou revolucí

Výsledek protestu proti nadměrné přesčasové práci, který odstartovali mladí lékaři, je podle šéfa Sdružení ambulantních specialistů Zorjana Jojka prohrou letošního roku. Mladí lékaři z něj vytěžili minimum a hlavním výsledkem je stažení peněz určených na zdravotnictví do platů a mezd v nemocnicích. Naopak dobrou zprávou je, že většině ambulantních specialistů se letošní rok podařilo přežít bez zásadních ztrát. Zorjan Jojko to řekl Zdravotnickému deníku v rámci sváteční ankety.

Co nejlepšího podle vás stalo ve zdravotnictví v letošním roce?

Během právě končícího roku jsme se nejvíce zabývali úhradami naší péče. Podle současných informací nejspíše platí, že jej naprostá většina ambulantních specialistů přežila bez podstatných ztrát. To považuji za největší úspěch, přičemž věřím, že na tom má naše sdružení podíl v rámci všech forem pomoci, kterou našim členům poskytujeme.

A co se naopak stalo nejhoršího?

Za nejhorší, co se podle mě letos stalo, je výsledek protestu ČLK/LOK na podzim. Když ten protest začal jako aktivita mladých lékařů mířená na zmírnění jejich pracovního přetěžování a zlepšení podmínek odborného růstu, fandil jsem jim. Sám si pamatuji, jak jsem v prvních letech své praxe prakticky prospal všechen volný čas, kterého bylo v rámci služeb v nemocnici velmi málo.

Když ale vidím, že vše skončilo tak, že se zejména ten první problém nevyřešil vůbec a pod taktovkou odborářů došlo jen k přesunu peněz v rámci systému všeobecného zdravotního pojištění od jiných segmentů (kde budou chybět) směrem do nemocnic, přičemž mladí lékaři mají dostat nejméně, resp. s ohledem na předpokládanou změnu systému jejich práce si možná nijak nepolepší… Vnímám to jako „ukradenou revoluci“ a je mi líto, že to dopadlo právě takto. Kvůli těm mladým kolegyním a kolegům.

Jaké jsou vaše profesní plány v novém roce?

Pro další rok bude naší vlastní hlavní starostí – a pro Sdružení ambulantních specialistů hlavním úkolem – udržení finanční stability našich praxí.

Jaké změny, které lze uskutečnit příští rok, by prospěly českému zdravotnictví?

V zájmu systému jako celku bych rád v roce 2024 viděl první kroky slibované a tolik potřebné restrukturalizace lůžkové péče. Jako SAS jsme připraveni na tom spolupracovat.

-mk-