Prezident České lékařské komory Milan Kubek. Foto: Radek Čepelák

Kubek: Budeme tlačit na vládu, aby splnila dohodu

Hlavním úkolem prezidenta České lékařské komory Milana Kubka bude v příštím roce tlačit na to, aby vláda naplnila tento měsíc uzavřenou dohodu a uskutečnila změny ve specializačním vzdělávání lékařů. Vedle toho by podle něj mělo dojít ke sjednocení odměňování v nemocnicích a lékaři by měli dostat kompenzace za velké množství přesčasové práce. Milan Kubek to řekl v rámci vánoční ankety Zdravotnického deníku.

Co nejlepšího a nejhoršího se podle vás stalo ve zdravotnictví v letošním roce?

Tím nejlepším byly v každém případě tisíce vyléčených pacientů, kterým lékařky a lékaři ve spolupráci s ostatními zdravotníky zachránili život nebo zdraví. A tím nejhorším byl každý pacient, u kterého se nám to nepodařilo. V porovnání s touto prapodstatou naší práce bylo vše ostatní jen prchavou pěnou dní.

Co očekáváte od příštího roku? Jaké změny, které lze uskutečnit příští rok, by prospěly českému zdravotnictví?

V první řadě doufám, že se na nás nepřižene nějaká další katastrofa v podobě epidemie, války či živelní pohromy. V takovém případě totiž bývají jakékoliv plány marné.

Na konci letošního roku se nám podařilo podepsat s Českou republikou zastoupenou ministrem zdravotnictví dohodu a naším hlavním úkolem bude tlačit na to, aby vláda tuto dohodu splnila. Tedy aby nastaly skutečné změny ve specializačním vzdělávání lékařů. A aby byl schválen zákon o odměňování zdravotníků, který sjednotí pravidla odměňování v nemocnicích, zajistí lékařům za základní pracovní dobu příjmy v rozmezí 1,5 až 3 násobku průměrné mzdy a další benefity, například kompenzace za obrovské množství přesčasové práce. Musíme udělat medicínu a práci ve zdravotnictví natolik atraktivní, aby měl kdo léčit pacienty i v následujících letech.

Jaké jsou vaše profesní plány v novém roce?

Jako prezident České lékařské komory se budu snažit o to, aby komora fungovala nejenom jako úřad, ale především jako ochránce lékařů a lékařek a obránce jejich profesních práv. A jako ambulantní lékař z první linie se budu snažit pomáhat svým pacientům, což ostatně dělám už třicet let.

-mk-