Výkonný ředitel EUC Klinik Jan Šlajs. Foto: EUC

Nejhorší v letošním roce? Parametry úhradové vyhlášky, říká ředitel EUC Klinik Šlajs

Velký rozvoj preventivních programů, ale také nedohoda v dohodovacím řízení, která do zdravotnictví rozhodně klid nepřinese. Podle výkonného ředitele EUC Klinik Jana Šlajse byl letošní rok ve znamení dobrých i špatných rozhodnutí. Pro Zdravotnický deník promluvil o elektronizaci zdravotnictví i změnách v odměňování péče.

Nový rok je za dveřmi. Co od něj očekáváte?

Očekávám reálnou podporu kvalitních projektů péče v oblasti sekundární a terciární prevence. Odborné diskuse nad jejich potřebností se vedou již léta a věřím, že se podaří péči s reálnými výsledky také ocenit v praxi. Určitě je nutné v tomto ohledu myslet na zapojení a úhradu práce nelékařů či podporu distanční formy péče o kompenzované pacienty. Jednoduše řečeno bonusování kvality zdravotní péče.

Co nejlepšího a nejhoršího se podle Vás letos stalo ve zdravotnictví?

Nejlepší v českém zdravotnictví v roce 2023 je rozvoj preventivních programů. Vložené prostředky do nich se v budoucnu vrátí, a to jak ekonomicky, tak zejména v hodnotě zdraví populace. Nejhorší zprávou pro české zdravotnictví byla a je nedohoda v dohodovacím řízení, tedy na parametrech úhradové vyhlášky. Je to nedobrá zpráva pro všechny, která klid do zdravotnictví v ekonomicky turbulentní době nepřinesla.

Jaké změny by tedy nejvíc prospěly českému zdravotnictví?

Z pohledu manažera je to nastavení základního a jasného rámce pravidel pro elektronizaci zdravotnictví, které se nebude v bazálních věcech v budoucnu měnit. Pro rozvojové plány všech poskytovatelů zdravotní péče je bezesporu dobré znát pravidla hry s dostatečným předstihem.

Jaké jsou profesní plány EUC Klinik v novém roce?

Máme před sebou další část digitalizace našich agend, které mají za cíl zjednodušit práci zdravotníkům i profesím, které se starají o chod EUC klinik a je také prospěšná pro pacienty. Není to jednoduchý úkol, protože stále narážíme na neochotu měnit léta překonaná „papírová“ řešení. Čeká nás v tomto ohledu kus práce v oblasti edukace, a to jak na straně našich zdravotníků, tak i pacientů. V EUC ale víme, že je to cesta správným směrem. 

-ns-