Předseda lékařských odborů Martin Engel. Foto: Tomáš Cikrt

Odbory rozporují čtvrteční dohodu s premiérem

Výpovědi přesčasů nejsou zažehnány. Podle předsedy lékařských odborů Martina Engela bylo včerejší vystoupení na tiskové konferenci „hnusné divadlo“, uvedly Seznam Zprávy. Odbory přitom vyzývají lékaře, aby zatím výpovědi nestahovali s tím, že o dalším postupu by se mělo rozhodnout 7. prosince.

„Mně je to opravdu líto, já bych pacientům rád sdělil, že jsme se dohodli, protože jsou zmatení. Ale zmatení jsou i lékaři a ředitelé. Prostě nápad Přády – v sobotu a v neděli dělejte normálně a od pondělí se zase někam vrátíme, to jsou nesmysly. Buď stávka skončila, nebo pokračuje. To, co se včera odehrálo, bylo hnusné divadlo,“ prohlásil podle Seznam Zpráv Engel, který se jednání s Fialou také účastnil.

Lékařský odborový klub přitom včera po jednání s premiérem Petrem Fialou na svém webu oznámil, že došlo k mírnému navýšení objemu finančních prostředků na ohodnocení z 8,5 na 9,8 miliard Kč a zvýšila se i garance toho, že se peníze dostanou k zaměstnancům všech typů nemocnic.

„Ovšem z tohoto makročísla není dosud zřejmé, o jakou sumu by se jednalo pro konkrétní pracovní zařazení, ve smyslu L1, L2 a L3. Proto svolávám na 7. 12. od 12 hod. mimořádnou poradu předsedů k posouzení nabídky a určení dalšího postupu. Konkrétní rozpracování pro jednotlivé pracovní skupiny L1, L2 a L3 by mělo být do čtvrtka již známo,“ uvedl Engel na webu.

„Já jsem se svými lidmi dohodl, že do akce jdeme na základě rozhodnutí porady předsedů, a jedině stejný formát to může ukončit,“ řekl Engel podle Seznam Zpráv.

Také zdravotnické odbory potvrzují, že ještě není nic jasné. „Shoda na částce je. Máme dohodu, že o víkendu bude provoz zajištěný, a víceméně v pondělí nebo v úterý se uvidí, jestli protest bude definitivně odvolaný,“ řekla předsedkyně Odborového svazu zdravotnictví a sociální péče Dagmar Žitníková.

-mk-