Výkonný ředitel RBP Antonín Klimša. Foto: RBP

Potřebujeme vyrovnanou úhradovou politiku, říká Klimša z RBP

Opakovaně jsme úhradovou vyhláškou nuceni vytvářet deficitní hospodaření. Úhradová politika systému by měla být do budoucna nastavena vyrovnaně. V anketě, v níž bilancuje uplynulý rok a popisuje svá očekávání do roku příštího, to Zdravotnickému deníku řekl Antonín Klimša, výkonný ředitel RBP, zdravotní pojišťovny.

Co nejlepšího a nejhoršího se podle vás stalo ve zdravotnictví v letošním roce?

Nemám důvod vidět naše zdravotnictví černobíle a zmiňovat některá velmi špatná nebo naopak velmi dobrá rozhodnutí. Jsem odpovědný za řízení zdravotní pojišťovny RBP a s kolegy pracujeme na tom, abychom splnili cíle našeho zdravotně pojistného plánu a poskytovali našim pojištěncům ty nejlepší služby. Nicméně osobně jako špatné řešení vnímám zejména to, že byl opuštěn systém bilanční rovnováhy příjmů a výdajů veřejného zdravotního pojištění a opakovaně jsme úhradovou vyhláškou nuceni vytvářet deficitní hospodaření, které je z dlouhodobého pohledu neudržitelné.

Co očekáváte od příštího roku?

Z ekonomického pohledu bude rok 2024 velmi náročný, neboť ministerstvo zdravotnictví nastavilo úhrady nad očekávané příjmy. Po nedávno podepsané dohodě s lékaři ohledně přesčasové práce existují navíc nová očekávání postupné restrukturalizace zejména lůžkové péče a odměňování lékařů. Nevím, co vše se z tohoto odehraje v příštím roce, ale osobně se domnívám, že se systém vydá cestou nejmenšího odporu.

Jaké změny, které lze uskutečnit příští rok, by podle vás prospěly českému zdravotnictví?

Vrátit se k vyrovnanému hospodaření. Z pohledu ekonomiky systému nastavit úhradovou politiku vyrovnaně. To znamená, že procento nárůstu výdajů pro rok 2025 by mělo odpovídat očekávaným příjmům.

Jaké jsou vaše profesní plány v příštím roce?

Ve zdravotní pojišťovně RBP si pro každý rok stanovujeme nové cíle. V roce 2024 se mimo jiné chceme zaměřit zejména na optimalizaci vnitřních procesů a úsporu nákladů. Jedním z hlavních provozních cílů a projektů proto bude implementace systému řízení jakosti podle mezinárodní normy ISO 9001.

-jkn-