Kamal Farhan (ANO). Foto: Radek Čepelák

„Rozvrat vlády v přímém přenosu“. Novela novely rozpálila Sněmovnu

Sněmovna zrychleně v prvním čtení schválila novelu zákoníku práce, která nahradí nedávno přijatou novelu o další dobrovolné přesčasové práci. Opoziční poslanci se sice rozhodli novou úpravu spolu s těmi vládními podpořit, rozprava však ukázala, že jde jen o dílčí kompromisní řešení a názory na zdravotnictví se napříč politickým spektrem nadále silně rozcházejí. „Vidíme rozvrat této vlády a českého zdravotnictví v přímém přenosu,“ volil ostrá slova stínový ministr ANO Kamal Farhan.

„Novelu zákoníku práce předkládáme společně s ministrem zdravotnictví Vlastimilem Válkem jako reakci na situaci, kdy za poslední dva měsíce – poté, co jsme přijali předchozí novelu zákoníku práce – vyvstala řada debat nad ustanovením mimořádných přesčasů. Během září a října jsme společně absolvovali několik jednání se zástupci lékařské obce, ať už mladých lékařů, představitelů odborů a lékařské komory, s tím, že jsme na debatu navázali tak, abychom zrušili původní záměr – tedy mimořádné přesčasy pro lékaře – a tuto úpravu zrušili od 1. ledna 2024,“ uvedl ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL), který novelu předložil spolu s ministrem zdravotnictví Vlastimilem Válkem (TOP 09).

„Zároveň jsme vyšli vstříc tomu, abychom umožnili lépe sladit výkon práce v lékařských profesích ve zdravotnických zařízení, a to tím že bychom umožnili až 24 práce na pracovišti, což jsme ověřili a odkonzultovali i u Evropské komise,“ uvedl Jurečka, který upřesnil, že v návrhu nejde o 24hodinové směny, ale o 12hodinové směny s 12hodinovým přesčasem. Jurečka požádal Sněmovnu o schválení novelizace v prvním čtení, což se snažil vyjednat napříč poslaneckými kluby parlamentních stran. „Tak abychom novelu mohli postoupit Senátu a stihli účinnost těchto opatření od 1. ledna 2024,“ vysvětlil.

Jen iluzorní dobrovolnost?

Návrh čelil silné kritice opozičních poslanců. „Tahle novela novely situaci ve zdravotnictví nevyřeší,“ řekl stínový ministr zdravotnictví hnutí ANO Kamal Farhan. Ve svém projevu se Farhan věnoval především tvrdé kritice vlády. „Opakuje se stále stejný scénář. Tato vláda nechá nejdříve všechno ‚vyhnít‘ a pak, když se to už skoro hroutí, tak se teprve začne snažit. Stejné to bylo u energií nebo u zákona o léčivech, kdy pan ministr ani nevěděl, kdy šel ten zákon do připomínkového řízení. A tak je to se vším,“ kritizoval Farhan.

„Pozměňovací návrh, kterým nedávno došlo k zavedení další dohodnuté práce přesčas, je jasným oslabením práv lékařů v praxi, zejména těch mladších. Před dosažením atestace je totiž dobrovolnost v přijímání takových směn značně iluzorní,“ řekla v rozpravě Karla Maříková (SPD). Mezitím podle ní zdravotníci oprávněně znervózněli a vyústilo to v dramatickou situaci v oblasti zdravotní péče. „Ani v nové verzi novely zákoníku práce nelze ale vidět vyřešení tohoto problému,“ uvedla také Maříková. Podle ní zůstává problém v praxi – lékaři jsou podle ní svými zaměstnavateli silně nuceni do přesčasů, jako nikdo v jiné profesi a řada z nich se do přesčasů zapojuje z finančních důvodů.

Opoziční poslanci se ministra Jurečky také opakovaně ptali na to, proč návrh neobsahuje 24hodinové směny. „Na opakovaná jednání se zástupci lékařů jsem přišel s tím, že je možné mít 24 hodin i jako celkovou délku směny. Ale to bylo odmítnuto, a to jak zástupci mladých lékařů, tak zástupci odborů i jiných zástupců lékařské veřejnosti, kteří se jednání zúčastnili,“ odpověděl na to Jurečka.

Na riziko toho, že nemocnice nebudou možná schopny služby podle vyjednaného scénáře v praxi rozepsat, v rozpravě upozornil poslanec David Kasal (ANO). „Musí se k tomu vyjádřit všichni, to znamená i Asociace nemocnic i hejtmani. Jinak se může stát, že když se vše udělá jenom podle toho, jak to chtějí mladí lékaři, řada nemocnic nebude schopna služby zajistit,“ uvedl Kasal.

Podpora alespoň dílčí

Opoziční poslanec Mašek poté vysvětlil, proč opozice novelu podporuje. „Chtěl bych panu ministrovi poděkovat, protože jsem se za opozici účastnil některých jednání o jiných dalších úpravách zákoníku práce a máme příslib se k nim vrátit později a v klidu. Teď řešíme akutní situaci a jsme – především kvůli pacientům – připraveni tuto novelu podpořit,“ řekl Mašek.

„Naprosto souhlasím s tím, že budeme muset velmi intenzivně pracovat na novele zákoníku práce, kterou musíme předložit v prvním pololetí příštího roku. Musíme o ní velmi intenzivně jednat nejen s lékaři a poslanci, ale i s poskytovateli zdravotní péče. Ta novela musí být nastavena tak, aby byla realizovatelná v praxi,“ souhlasil s jeho slovy ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09).

Zdravotníci v nemocnicích či v záchranné službě budou moci podle nově schválené novely pracovat nepřetržitě až 24 hodin, pokud to umožní kolektivní smlouva či vnitřní předpis v zařízení. Vedení s pracovníkem bude navíc muset uzavřít dohodu o takových službách písemně, a to nejvýš na rok. V prvních třech měsících ji bude možné okamžitě zrušit. Zdravotníka nebude možné možné k podpisu dohody nutit či „vystavit jakékoliv újmě“, pokud ji odmítne.

Směna bude moci podle předlohy trvat nejvýše 12 hodin, na ni naváže případně přesčasová práce. Novela upravuje také odpočinek. Pokud by zdravotník pracoval 24 hodin, musel by pak mít nejméně 22 hodin volna. Hlavním důsledkem 24hodinových služeb bude podle zdůvodnění navrhovatelů soustředění práce do menšího počtu dnů než u běžných směn s přesčasy a rozšíření nahromaděného času na odpočinek. Podle předkladatelů se tím podaří lépe slaďovat zaměstnání se soukromím a zajistí se nepřetržitý provoz. Protesty lékařů vyvolala část novely zákoníku účinná od října, která umožnila zdvojnásobení ročního objemu dobrovolných přesčasů zdravotníků až na 832 hodin. Ustanovení mělo platit do konce roku 2028, novela je zruší zřejmě ještě letos.

Kritice neunikla ani dohoda premiéra s lékaři

Kritika opozičních poslanců se nevyhnula ani dohodě premiéra Petra Fialy (ODS) se zástupci protestujících lékařů, ke které došlo včera. „K ohrožení zdravotní péče dojde i po této dohodě, protože tato vláda a ministr Válek nechali situaci vyhrotit do posledního dne. Jsou odkládány operace i vyšetření, nemocnice obvolávají pacienty a odkládají jejich plánované výkony z prosince na květen,“ řekl Farhan. A dodal: „Je to chyba této vlády, že se takto chová, že každý problém nechá na poslední chvíli. Vidíme tady rozvrat této vlády a českého zdravotnictví v přímém přenosu.“

Premiér Petr Fiala (ODS) včera oznámil, že protestujícím lékařům na dnešním jednání nabídl pro příští rok 9,8 miliardy korun z veřejného zdravotního pojištění na nárůst odměňování v nemocnicích. Půjde podle něho o dodatek k úhradové vyhlášce, aby byl závazný pro nemocnice bez ohledu na jejich vlastníka. Lékaři svůj protest podle viceprezidenta České lékařské komory Jana Přády odvolají tehdy, až se premiérem předložená nabídka potvrdí písemně.

-jkn-