Foto: Depositphotos

Ústecký kraj chce dotacemi zachovat dostupnou zdravotní péči

Zachovat dostupnou zdravotní péči se Ústecký kraj snaží pomocí stipendií a dotací. Zastupitelé dnes schválili čtyři dotační programy, ze kterých může kraj zdravotníkům rozdělit v příštím roce až 65 milionů korun. Peníze mohou dostat studenti za to, že budou pracovat v regionu, nebo lékaři na vybavení ordinací či praktici na zajištění akreditací. Radní Radim Laibl (ANO) řekl, že je to řešení nesystémové, ale nutné, jeho cílem je získat větší množství lékařů a zdravotních sester. Systémové řešení by podle něj mělo připravit ministerstvo zdravotnictví a pojišťovny.

Ústecký kraj chce zabránit podle Laibla tomu, že se stovky lidí ocitnou bez lékaře. Řada lékařů nastoupí za několik let do důchodu, podporu dostanou i ti, kteří odchod do penze oddálí. V regionu je podle zdravotnické studie nejméně praktiků na počet obyvatel a nejvíce pediatrů ve věku nad 65 let. „Je to nesystémový krok, taková loupež mezi kraji. Lékař si dnes může vybírat z množství pobídek z různých regionů a my nechceme být pozadu,“ uvedl radní.

Peníze na poskytnutí dotací kraj vzal z položky připravené pro zdravotnickou záchrannou službu, nyní financovanou jinak. „Ušetříme 100 milionů korun, domluvili jsme se, že větší část z toho půjde zpět do zdravotnictví,“ uvedl Laibl.

Dotace jsou určené mimo jiné pro studenty. „Velkým lákadlem může být to, že na stipendium v celkové výši půl milionu korun dosáhne i student, který se přihlásí až v posledním ročníku medicíny,“ uvedl vedoucí odboru zdravotnictví krajského úřadu Petr Severa. Motivovat chce kraj i lékařky, které budou pracovat na částečný úvazek při mateřské. Podpořit by chtěl kraj také praktické lékaře, kteří umožní získat praxi absolventům. O dotaci se mohou zájemci přihlásit kdykoliv.

Problém s nedostatkem lékařů řeší obce v celém kraji. Někde nabízí zařízené ordinace, jinde dotaci na vybavení nebo byty. Svůj program na podporu lékařů má také Krajská zdravotní, která vlastní na severu Čech sedm nemocnic.

-čtk-