Vlastimil Válek. Foto: Radek Čepelák

Válek na Nově: Přesčasy jsou historie

Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek se zítra před jednáním tripartity sejde s řediteli zdravotních pojišťoven, kteří by mu měli představit mechanizmus, jímž v rámci dodatků pošlou do nemocnic peníze na navýšení platů a mezd. Zároveň chce ministr udělat kroky, které budou vést k eliminaci přesčasové práce, na níž jsou dnes nemocnice závislé. Někde by tak měl být zaveden směnný provoz, v méně vytížených provozech by mohly fungovat příslužby. Válek to dnes řekl v pořadu Za pět minut dvanáct televize Nova.

„Svolal jsem na pondělí ředitele všech pojišťoven a budu od nich chtít vědět mechanizmus dodatku tak, aby na jednání s mladými lékaři mohl ředitel VZP přesně říci, jak to udělá, a garantoval to. Pokud se mezi sebou domluví nelékařské odbory, mladí lékaři a odborové skupiny, jak 9,8 miliardy rozdělí, nevidím problém v dodání peněz do drtivé většiny zdravotnických zařízení,“ uvádí ministr Válek.

Podle něj dodatek nesmí být komplikovaný a bude v něm uvedeno, že lékař L1, L2 a L3 dostane domluvenou částku, podobně to bude i u sester a dalšího personálu.

„Je třeba na množství zaměstnanců dopočítat, kolik by měl každý na hlavu dostat, a pak peníze poslat do jednotlivých zdravotnických zařízení tak, aby bylo zaručeno, že částka bude alokována čistě na platy a mzdy,“ doplňuje viceprezident ČLK Jan Přáda.

Dodatky připravují vždy zdravotní pojišťovny a nemocnice je musí odsouhlasit. „V případě přímo řízených organizací je to jednoduché, protože tam jsem velitel já a dopisem to ředitelům nařídím. V případě nemocnic pod kraji v případě, že bude s kraji dohoda – a já nepředpokládám, že by na to nepřistoupily -, to také může zřizovatel nařídit. U soukromých nemocnic je to velmi komplikované, protože soukromníkovi nic nařídit nemůžete, ale myslím, že pokud se pojišťovny shodnou, tak řešení existuje,“ načrtává Vlastimil Válek.

Rovnoměrná síť

Právě zvolený mechanizmus formou úhradových dodatků byl spolu s navýšením celkové částky o 1,2 miliardy na 9,8 miliardy příčinou toho, že se při schůzce lékařů s premiérem Petrem Fialou jednání posunula vpřed. Další kolo proběhne zítra, ve čtvrtek se pak sejdou lékařské odbory ohledně toho, zda se protest ukončí.

Jan Přáda zároveň upozorňuje, že pokud se povede nyní najít shodu na navýšení mezd a platů, půjde jen o první krok z řady. Postupně by tak mělo dojít k narovnání, aby nemocnice nebyly závislé na přesčasové práci lékařů. Dnes přitom mají lékaři zhruba polovinu příjmu právě z přesčasů, takže je třeba systém odměňování přenastavit.

„Jak zlikvidovat přesčasy? Tam, kde je opravdu náročný provoz, budu tvrdě tlačit na přímo řízené organizace, aby měly směnný provoz – jinak se přesčasů nezbavíme. Tam, kde je víkendová práce ojedinělá, je třeba debatovat o jiném modelu a příslužbách. Přesčasy jsou historie,“ říká Válek.

Zároveň plánuje provést i další změny. „Musíme udělat reformu, kde podpoříme prevenci, a naopak budou tlačit na to, aby byla síť rovnoměrná. Chybí-li alergolog v Jeseníku, nabídne se místo v Jeseníku a ne v Praze. A budeme při stávajícím počtu nemocnic debatovat o tom, aby byla lůžka optimálně využita a tím pádem se dá snižovat počet pacientů na nich – k tomu vede například jednodenní medicína,“ dodává Vlastimil Válek.

-mk-