Prezident Svazu zdravotních pojišťoven Ladislav Friedrich. Foto: Radek Čepelák

Zdravotní pojišťovny nesouhlasí s návrhem zrušení rezervních fondů

Ministerstvo zdravotnictví (MZd) podle Svazu zdravotních pojišťoven (SZP) navrhuje novelou zákona o veřejném zdravotním pojištění zrušit rezervní fondy pojišťoven, což svazu přijde jako nebezpečný krok. Vzniknout mají místo toho nové fondy, ze kterých se budou hradit některé činnosti dosud placené ze státního rozpočtu, například vzdělávání lékařů. Svaz, který sdružuje šest menších zdravotních pojišťoven s celkově 40 procenty pojištěnců, o tom dnes informoval v tiskové zprávě. Podle mluvčího ministerstva Ondřeje Jakoba bude MZd návrh se všemi stranami dál diskutovat a vyloučit nelze ani dílčí změny.

Veřejné zdravotní pojištění v příštím roce bude hospodařit se zhruba 500 miliardami korun. V rezervním fondu podle současné legislativy musí mít pojišťovna 1,5 procenta průměrných ročních výdajů za předcházející tři roky. Stejný díl pojistného byl měl podle SZP nově směřovat do nových fondů.

„To nepovažujeme za dobrý směr. Rezervní fondy jsou tu pro vykrytí těžších časů a neočekávaných výkyvů. Ohledně využití peněz by navíc stále mělo platit, že pojišťovny mají hradit poskytnutou péči, náklady na chod státem zřizovaných úřadů či vzdělání lékařů má hradit napřímo stát. Navrhneme naopak snadnější využití rezervních fondů pro případ problémů s úhradami,“ uvedl v tiskové zprávě prezident SZP Ladislav Friedrich.

Podle Jakoba je zkušenost s tím, že rezervní fondy pojišťoven nebyly využity ani v případech, kdy pro to byly splněné podmínky. „Typicky se jedná například o období ekonomické krize v letech 2009 a následujících nebo o období pandemie covid-19. Namísto toho byly využity zůstatky, které byly zdravotními pojišťovnami kumulovány na ostatních fondech,“ uvedl mluvčí. Konkrétní částky a úhrady využívané z fondu obecně prospěšných činností budou podle Jakoba vyplynou z připomínkového řízení k návrhu zákona.

Novela také podle SZP navyšuje šestinásobně proti současnosti fondy prevence, nově by na ně mohly pojišťovny dávat až tři procenta z vybraného pojistného. „Pokud by pojišťovny dostaly volnější ruku v tom, jak s fondem prevence nakládat, přineslo by to vyšší prvek konkurence, což by bylo dobré. Na druhou stranu, u plné pětiny z fondů prevence by nově stát chtěl určovat použití, což jde do značné míry proti jinak správné myšlence,“ dodal.

Vyhrazené peníze podle Jakoba budou na programy prevence, které by podle MZd měly být pro všechny pojištěnce shodné, například u pacientů s celiakií a dalšími zdravotními dietami. „Navržené omezení pětiny prostředků fondu prevence na tyto společné činnosti přitom považujeme i tak za minimalistické řešení, kdy až čtyřnásobek prostředků oproti současnému stavu budou zdravotní pojišťovny oprávněny využít plně podle vlastní vůle,“ dodal.

Jako pozitivní připravovanou změnu SZP považuje možnost uzavřít smlouvy s poskytovateli zdravotní péče mimo ČR pro zajištění lepší dostupnosti péče. „To by zlepšilo komfort zejména pro lidi z pohraničních regionů v sousedství s Německem a Polskem, kde je na české straně pokrytí slabší,“ uvedl v tiskové zprávě svaz.

Součástí návrhu je také změna zákonné úpravy procesu slučování pojišťoven, kdy by nebyl potřeba současný schvalovací systém ze strany státu a ke sloučení by stačila dohoda dvou pojišťoven a souhlas ministerstva zdravotnictví.

Celkově podle SZP návrhy směřují k dalšímu navyšování motivačních a provozních výdajů v době, kdy roste celkový deficit a dochází disponibilní zdroje. „Reforma by měla podle nás obsahovat i sice nepopulární, ale zcela nezbytné kroky ke zvýšení nákladové efektivity systému a také tlak na úspory,“ doplnil svaz.

-čtk-