Ilustrační foto: Freepik

Zvyšte daně na alkoholické nápoje, vyzvala vlády WHO

Světová zdravotnická organizace (WHO) v úterý vyzvala vlády ke zvýšení daní u alkoholických nápojů a jejich zavedení u produktů, které dosud spotřební dani nepodléhají, což v některých evropských zemích platí například o vínu. Vyšší daně by měly být uvaleny také na slazené nápoje, vyzývá WHO a poukazuje na negativní zdravotní dopady konzumace těchto nápojů.

WHO uvedla, že každý rok zemře 2,6 milionu lidí v důsledku konzumace alkoholických nápojů a osm milionů kvůli nezdravé stravě. Šéf zdravotní osvěty při WHO Rüdiger Krech řekl, že vyšší zdanění takových výrobků by vedlo ke zdravějším populacím.

Krech poukázal na pozitivní návazný efekt napříč společností, kdy méně vypitého alkoholu povede k menší nemocnosti a tím ke zvýšení příjmů pro poskytování veřejných služeb. Předejde se také násilným činům a dopravním nehodám, dodal expert.

Veřejné zdravotní organizace jako WHO stále více soustředí svou pozornost na zdravotní dopady alkoholických nápojů a slazených potravin poté, co výrazně uspěly upozorňováním na zvýšenou úmrtnost a nemocnost způsobenou kouřením cigaret, poznamenala agentura Reuters.

WHO rovněž zveřejnila příslušný „manuál ke zdanění alkoholu“. Tvrdí, že většina daní na alkohol je nízká a nikoli optimálně nastavená a že víno není vůbec zdaněno ve 22 zemích, většinou v Evropě. Podle WHO bývá pití alkoholu příčinou více než 200 nemocí a druhů zranění, včetně některých typů rakoviny, cirhózy jater a kardiovaskulárních onemocnění.

Možné zavedení spotřební daně na tiché víno je aktuálně ožehavým problémem v České republice, zabývá se jím meziresortní skupina. V Evropě mají spotřební daň na tiché víno převážně nevinařské země. Výjimkou je Francie, kde je ovšem tato daň velmi nízká, v přepočtu necelá koruna na litr.

-čtk-