Ilustrační foto: Freepik

Anketa ZD: Snižovat lůžkové kapacity nechtějí ani některé krajské nemocnice

Ačkoliv je restrukturalizace nemocnic v plánech Všeobecné zdravotní pojišťovny (VZP), velké nemocnice se k redukci akutních lůžek příliš nemají. Nyní to vypadá, že stejný názor sdílí také některé oblastní nemocnice v krajích. 55procentní obložností akutních lůžek, která vyplývá z dat Ústavu zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS), nedisponuje žádná z oslovených nemocnic. Jaké jsou jejich kapacity Zdravotnický deník zjišťoval v rámci další ankety.

Krajské nemocnice na Ústecku, konkrétně nemocnice v Děčíně, Ústí nad Labem, Teplicích, Mostě, Chomutově, Rumburku a Litoměřicích, mají reálnou obsazenost lůžek 60 až 90 procent dle jednotlivých oborů. „V počtu provozovaných lůžek akutní péče aktuálně neplánujeme změny, nicméně naší snahou je i do budoucna jejich maximálně efektivní využívání. Všechny naše nemocnice patří do páteřní sítě nemocnic s urgentním příjmem a redukci akutních lůžek pak primárně předpokládáme ve zdravotnických zařízeních, která do této sítě nepatří,“ uvedla pro Zdravotnický deník tisková mluvčí nemocnic v Ústeckém kraji Petra Roubíčková.

Nemocnice Děčín poskytla Zdravotnickému deníku přesnější vyjádření, konkrétně se tedy v tomto zařízení jedná o obložnost 67,9 procent. V některých oborech nemocnice nicméně plánuje přece jen lůžka redukovat. „Plánujeme snížení akutních lůžek v segmentu chirurgie, gynekologie a patrně dětského oddělení. Naopak lůžkovou kapacitu nebudeme snižovat v interních oborech, kde je kapacita nedostatečná. Jedná se především o pacienty na oddělení následných lůžek, paliativní péče a interního oddělení,“ uvedla mluvčí Veronika Hanuschová. Ke snižování kapacity dochází v současné chvíli na chirurgickém oddělení, kde by se mělo nacházet 45 akutních lůžek. Další úprava na ostatních odděleních bude následovat po dostavbě Pavilonu matka a dítě v roce 2025.   

Ze Středočeského kraje Zdravotnickému deníku poskytla odpověď Oblastní nemocnice Kolín, Oblastní nemocnice Mladá Boleslav a Oblastní nemocnice Kladno. Obložnost akutních lůžek se v kolínské nemocnici dlouhodobě pohybuje mezi 70 a 80 procenty. O redukci proto zařízení podle mluvčí Stanislavy Kubincové neuvažuje.

V Oblastní nemocnici Mladá Boleslav k redukci vybraných lůžek v posledních letech již došlo. „K největšímu snížení došlo na interním oddělení (téměř o polovinu). V tuto chvíli proto neplánujeme další redukci,“ okomentovala stav mluvčí nemocnice Hana Kopalová. Zároveň doplnila, že v nemocnici se snaží o maximální využívání lůžkových kapacit formou sdílení lůžek podle potřeb všech oddělení.

Ani v Oblastní nemocnici Kladno nepovažují téma snižování lůžek za jednoduché. „Obložnost se u nás pohybuje v průměru od 56 do 100 procent. Některá oddělení s nízkou obložností jsou jediná v širokém regionu a je zde zajišťována péče pro velkou spádovou oblast,“ uvedla mluvčí zařízení Olga Oliveriusová.

V Libereckém kraji byla v roce 2023 podle mluvčího Krajské nemocnice Liberec, nemocnice ve Frýdlantu a nemocnice v Turnově Václava Řičáře, obložnost dohromady 69 procent (JIP 71 procent, standardní oddělení 66 procent, Oddělení následné péče 81 procent). Například interní oddělení v Liberci mělo obložnost 88 procent, kardiocentrum 74 procent, plicní 83 procent, psychiatrie 75 procent a urologie 83 procent. „Rozhodně se necítíme být nevytížení a o redukci lůžkového fondu neuvažujeme,“ doplnil Řičář.

Z Plzeňského kraje nám poskytla své vyjádření pouze Klatovská nemocnice. „Zdravotní pojišťovny s námi jednání na toto téma zatím nezahájily. V tuto chvíli tedy není co komentovat. Rozhodně ale bude naší snahou vést jednání směrem, aby byla v našich regionech nejen zachována, ale naopak lépe rozšířena dostupnost a rozsah současné péče, což je v rozporu s úvahou o snižování počtu lůžek,“ uvedl mluvčí nemocnice Jiří Kokoška. „Jakékoli omezování akutních lůžek by v našich nemocnicích vedlo k omezení péče a dál by to prohlubovalo rozdíl mezi dostupností péče ve velkých městech a v méně zalidněných regionech, kde působí naše nemocnice. Nechceme, aby se z obyvatel našich regionů stávali občané druhé kategorie, kteří budou muset i za základní nemocniční péčí dojíždět,“ uzavřel.

Vyjádření dalších krajských nemocnic Zdravotnický deník zjišťuje.

-ns-