Foto: Rawpixel

Velké nemocnice neplánují snížit počet svých akutních lůžek, plyne z ankety ZD

Podle dat Ústavu zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS) je v českých nemocnicích nízká obložnost lůžek akutní péče, pouhých 55 procent. Všeobecná zdravotní pojišťovna (VZP) proto chce tlačit nemocnice k restrukturalizaci. Jak to ale vidí samotní poskytovatelé zdravotní péče? Zeptali jsme se nejprve větších nemocnic (z toho dvou pražských), které se shodují v jednom – snížení počtu akutních lůžek rozhodně ve svých plánech nemají.

Jako první Zdravotnický deník oslovil Fakultní nemocnici Bulovka v Praze. Na dotaz odpovídala náměstkyně pro léčebně-preventivní péči Hana Roháčová. Podle ní jsou data z ÚZIS zavádějící a skutečná vytíženost nemocnic se tak hodnotí velmi těžko. „Je v tom řada proměnných – oficiální počet lůžek, lůžka zavřená například z technických či personálních důvodů, nutné uzávěry (malování, hygienická opatření apod.). V naší nemocnici obsluhujeme velkou spádovou oblast (ročně k nám přijíždí největší počet záchranných vozů z celé ČR), naopak musíme lůžka mnohdy transformovat. Případné uzávěry v tomto případě tedy nepřichází do úvahy,“ okomentovala vytíženost zařízení Roháčová.

Stejně je tomu i v další pražské Nemocnici na Homolce, která lůžka redukovat taktéž nehodlá. Naopak by podle mluvčí nemocnice Martiny Dostálové bylo spíše zapotřebí na některých odděleních lůžka posílit.

Svůj pohled na věc Zdravotnickému deníku poskytl také mluvčí Fakultní nemocnice Olomouc Adam Fritscher: „Obložnost ve Fakultní nemocnici Olomouc činí cca 80 procent, což je adekvátní pro akutní péči. Redukci proto neplánujeme.“

Ostravská fakultní nemocnice dlouhodobě využívá lůžka v 70 procentech, podle mluvčí zařízení Petry Petlachová se situace odvíjí hlavně od epidemiologické situace v daném roce. „Neplánujeme redukovat počet lůžek akutní péče. Jsme páteřní nemocnice v rámci Moravskoslezského kraje a v řadě specializací jsme jedinečným poskytovatelem specializovaných zdravotních služeb,“ uvedla pro Zdravotnický deník Petlachová.

O změnách ve struktuře lůžkové kapacity, nikoliv však o redukci celkového počtu akutních lůžek, uvažuje krajská nemocnice T. Bati ve Zlíně. „Průběžná obložnost v naší nemocnici byla za rok 2023 74,5 procenta,“ doplnila mluvčí nemocnice Dana Lipovská.

-ns-