Ilustrační foto: Freepik

Domažlická nemocnice nabízí rodičkám návštěvy v domácím prostředí

Péči pro těhotné ženy a ženy v šestinedělí rozšiřuje Domažlická nemocnice. Aby jim ulehčila přípravu na porod a pomohla v prvních dnech praktickými radami s péčí o miminko i samu sebe, zavádí pro zájemkyně návštěvní službu v domácím prostředí. Služba nenahrazuje péči poskytovanou u registrujícího gynekologa. Je spíše rozšířením a doplňkem této péče, kdy má zpříjemnit ženám náročné dny před a po porodu. Návštěvní službu poskytují empatické porodní asistentky, které mají i odborné zkušenosti s péčí o dítě. Dle zájmu ženy u ní mohou bezplatně provést až čtyři návštěvy.

Jednu návštěvu v domácím prostředí je možné provést v průběhu těhotenství a další až tři návštěvy pak po porodu v průběhu šestinedělí. „Za tuto službu ženy neplatí. Pokud si ji budou chtít objednat, ať kontaktují naše gynekologicko-porodnické oddělení. Buď se dovolají přímo našim kolegyním Lucii Papouškové a Elišce Královec Černé, které službu poskytují, nebo stačí zanechat kontakt a asistentky se jim brzy ozvou zpět a domluví termín návštěvy,“ vysvětluje primář oddělení Dušan Kolařík.

Během návštěvy porodní asistentka poskytne ženě individuální péči. „Při návštěvě v těhotenství můžeme se ženou probrat nejen přípravu k porodu a péči o děťátko, ale také zkontrolovat její zdravotní stav, nabídnout úlevové metody, jako je aromaterapie, bylinné napářky, využití šátků rebozo a podobně,“ popisuje Lucie Papoušková. Při návštěvě po porodu během šestinedělí pak porodní asistentka provádí kontrolu porodního poranění a celkového zdravotního stavu ženy i dítěte. Může poskytnout laktační poradenství a opět i individuální podporu a péči o psychiku. A neméně důležitá je i možnost pomoci a podpory v péči o dítě. Obě zdravotnice mají k těmto výkonům i péči odborné vzdělání a kompetence.

V soukromí a pohodlí

Hlavní výhodou služby je jednoznačně domácí prostředí – žena nemusí nikam jít, ale naopak zdravotnice přijde za ní. Nemusí tedy řešit třeba hlídání starších dětí nebo právě čerstvě narozené miminko nikam vozit. „Domluvíme s ní termín, který ji nejlépe vyhovuje. V domácím prostředí je navíc zaručeno plné soukromí a pohodlí a žena respektive maminka má jistotu, že nebude rušena a má tak čas probrat vše potřebné,“ říká Eliška Královec Černá s tím, že žena také dostane na zdravotnici telefon a může s ní konzultovat své potřeby i mimo návštěvu.

Návštva v domácím prostředí je další z mnoha novinek, které porodnice Domažlické nemocnice ženám nabízí. V předchozích měsících a letech zavedla například pro každou rodičku poukázku 1000 Kč na útratu do lékárny, oblíbenou službou pro rodičky je bufetové stravování, těhotné ženy mohou využít kromě řady jiných úlevových metod bylinkovou vaginální napářku, ženy rády využívají k seznámení s porodnicí a ke konzultacím neformální setkání se zástupci porodnice, jehož novinkou je konzultace s dětskou sestrou, dlouholetým evergreenem v nabídce jsou těhotenské kurzy nebo těhotenské a babymasáže, porodnici si lze detailně prohlédnout online pomocí virtuální prohlídky a narozená miminka vystavuje porodnice – v případě souhlasu maminek – v babygalerii.

-red-