Foto: PickPik

Evropský výbor požehnal jednotné kartě zdravotně postižených

Evropští zákonodárci se tento týden shodli na svém postoji k prvnímu jednotnému průkazu zdravotně postižených pro celou EU. Díky němu by zdravotně postižení měli získat stejná práva při cestování po Unii.

Kolem 87 milionů lidí v Evropě žije s nějakou formou zdravotního postižení a pravidelně se potýkají s překážkami při cestování do jiného členského státu. Důvodem je to, že jejich zdravotní postižení není v celé EU uznáváno stejně. To by se ale v budoucnu mělo změnit. Výbor pro zaměstnanost a sociální věci v Evropském parlamentu totiž jednomyslně schválil svůj postoj k nové směrnici, která zavádí průkaz EU pro osoby se zdravotním postižením a aktualizuje evropskou parkovací kartu pro osoby se zdravotním postižením. EU karta pro osoby se zdravotním postižením by měla být vydávána do 60 dnů, parkovací karta EU do 30 dnů, obojí bude zdarma. Zavádí se také možnost požádat o digitální verzi parkovací karty, která bude hotová do 15 dnů.

„Tento dlouho očekávaný právní předpis nejen zjednoduší cestování, ale také přemění závazek volného pohybu pro všechny Evropany, jak je nastíněn ve smlouvách, v hmatatelnou realitu. Je nejvyšší čas zajistit, aby se každý, včetně osob se zdravotním postižením, mohl v rámci EU volně pohybovat,“ řekla podle portálu Euractiv liberální europoslankyně a zpravodajka spisu Lucia Ďuriš Nicholsonová.

Díky kartě by měli mít lidé navštěvující jiné členské státy stejný přístup ke zvláštním podmínkám, preferenčnímu zacházení a parkovacím právům jako ti, kteří v těchto státech pobývají. „To znamená lepší možnosti pro občany EU se zdravotním postižením a dobrou zprávu pro naši ekonomiku se zvýšenou a mobilnější pracovní silou,“ uvedl poslanec z maltské lidové strany David Casa.

Komise také předložila doplňující návrh, podle kterého by stejné možnosti měli i zdravotně postižení z třetích zemí.

Dočasný přístup k příspěvkům při stěhování za prací a studiem

Iniciativa přichází po pilotním projektu Evropské komise, který se snažil harmonizovat již existující národní průkazy zdravotně postižených z osmi zemí na úrovni EU. Belgie, Kypr, Estonsko, Finsko, Itálie, Malta, Rumunsko a Slovinsko zavedly pilotní karty v letech 2016 až 2018. Studie analyzovala implementaci projektu v osmi zúčastněných zemích a zároveň hodnotila užitečnost karty a nákladovou efektivitu napříč zeměmi. Po dobu trvání projektu měli držitelé průkazu zdravotně postižených EU při cestování zajištěn rovný přístup ke zvláštním podmínkám a preferenčnímu zacházení ve veřejných a soukromých službách včetně dopravy, kulturních akcí, volnočasových a sportovních center a také muzeí. Tyto zvláštní podmínky mohou mít například podobu volného vstupu, snížených tarifů, přednostního přístupu, osobní asistence a pomůcek pro mobilitu.

Evropské fórum zdravotně postižených (EDF) uvítalo tuto iniciativu v tiskové zprávě. Uvedlo přitom, že postoj parlamentu „jasně odráží požadavky osob se zdravotním postižením“ a poděkovalo zákonodárcům EU za zapojení pacientských organizací do přípravy. Zároveň zdůraznilo požadavek parlamentu na evropský průkaz pro osoby se zdravotním postižením, který by umožňoval dočasný přístup k příspěvkům, podpoře a sociálnímu zabezpečení při stěhování za prací a studiem, a ustanovení o přístupu k podpoře při účasti na programech mobility EU, jako je Erasmus+.

„Žádáme o rychlou dohodu, která zajistí, že osoby se zdravotním postižením budou moci tyto karty používat co nejdříve,“ řekl prezident EDF Yannis Vardakastanis.

Lidé musí vědět, na co mají nárok

Klíčové nyní je, jak bude implementace karty probíhat. Podle Davida Casy je zásadní, aby si občané EU byli vědomi svých práv. „Vyzýváme proto komisi, aby provedla evropskou osvětovou kampaň a vytvořila přístupnou internetovou stránku EU s informacemi o vnitrostátních zvláštních podmínkách, preferenčním zacházení a podmínkách parkování,“ dodal.

EDF zároveň zdůraznila, že je třeba poskytovat jasné informace ve více jazycích, aby občané věděli, jak získat přístup k různým výhodám a slevám.

První trilog je naplánovaný na konec ledna a podle Lucii Ďuriš Nicholsonové je prioritou parlamentu urychleně schválit směrnici v rámci tohoto mandátu. „Jsme na dobré cestě k dokončení nové legislativy v rámci několika měsíců, což ukazuje naši vůli vyhovět osobám se zdravotním postižením, které na to čekaly mnoho let. Směrnici podpořily všechny politické strany a my uděláme vše pro to, abychom v nadcházejících jednáních s Radou postoupili rychle, takže lidé budou moci těžit z karet co nejdříve,“ dodala.

Jakmile návrh stanoviska schválí celá sněmovna na lednovém plenárním zasedání, mohou začít jednání s Radou o konečné podobě zákona. Členské státy se již na svém stanovisku dohodly (o jednání v českém senátu jsme psali zde).

-mk-