Foto: Wikimedia

Zdravotně postižení mají mít snazší cestování po EU

Senátní Výbor pro záležitosti EU včera projednal návrh evropské směrnice, kterou se zavádí evropský průkaz osob se zdravotním postižením a také evropská parkovací karta pro osoby se zdravotním postižením. Protože na věci panuje shoda, vzal ji pouze na vědomí, takže se usnesením už nemusí zabývat plénum Senátu. Evropská směrnice, která by zdravotně postiženým měla usnadnit cestování, má být schválena v příštím roce.

„Směrnice by měla umožnit osobám se zdravotním postižením lepší cestování v rámci států EU a zároveň aby měli při krátkodobém pobytu do tří měsíců přístup ke stejným zvýhodněním, jaké mají osoby se zdravotním postižením v navštíveném státě. Nemá ambici stanovovat členským státům, jaké benefity mají poskytovat, nicméně pokud v některé zemi benefity vůči těmto osobám existují, měly by být přístupny i těm osobám se zdravotním postižením, které budou držiteli evropských průkazů,“ uvádí Iva Merhautová, vrchní ředitelka Sekce sociálního pojištění a nepojistných dávek na MPSV, které je gestorem problematiky. Podle ní by měl nejprve vzniknout fyzický a následně i digitální formát průkazu.

Podle důvodové zprávy k návrhu směrnice jsou nejčastěji benefity zdravotně postiženým nabízeny v souvislosti s veřejnou a soukromou dopravou, parkovacími místy, kulturními akcemi, středisky nebo službami pro volný čas a sport, zábavními parky a cestovním ruchem.

„Mohou spočívat v bezplatném přístupu, snížených tarifech, snížených poplatcích nebo poplatcích za užívání zpoplatněných pozemních komunikací/mostů/tunelů, preferenčním přístupu, osobní asistenci, podpoře (např. přístup k Braillovu písmu, audioprůvodci), poskytování pomůcek, prodlouženém parkování nebo vyhrazených (parkovacích) místech. Pokud jde o služby osobní dopravy, osobní asistenti nebo jiné osoby, které osoby se zdravotním postižením doprovázejí nebo jim pomáhají, mohou cestovat bezplatně nebo mohou sedět, je-li to možné, vedle osoby se zdravotním postižením nebo osoby s omezenou schopností pohybu a orientace,“ stojí v odůvodnění.

EU chce směrnicí odbourat komplikace, na něž zdravotně postižení narážejí kvůli odlišným formátům průkazů a karet v jednotlivých členských zemích. Platí totiž, že jednou z překážek, které postižené odrazují od cestování, jsou vysoké cestovní náklady.

„Tyto osoby zároveň mají specifické potřeby, kvůli kterým jsou jejich cestovní náklady vyšší než u osob bez zdravotního postižení. Průzkum Eurostatu o osobách, které se neúčastní cestovního ruchu, potvrzuje u obecné populace, že finanční důvody jsou klíčovým argumentem, proč necestovat, a uvádí, že v roce 2019 se 44,83 % celkové populace neúčastnilo cestovního ruchu „z finančních důvodů“. Osoby se zdravotním postižením jsou ohroženy chudobou více než osoby bez zdravotního postižení. Na úrovni EU bylo v roce 2021 ohroženo chudobou přibližně 21,1 % osob se zdravotním postižením starších 16 let ve srovnání s 14,9 % osob bez zdravotního postižení,“ dodává důvodová zpráva.

Kladné stanovisko MPSV

ČR k návrhu zaujala kladnou rámcovou pozici a problematikou se již v říjnu zabýval také senátní Výbor pro sociální politiku. Na evropské úrovni by měl být ještě v rámci španělského předsednictví v listopadu schválen obecný přístup a příští rok má být směrnice odsouhlasena jako taková.

V návaznosti na tuto novinku bude v ČR nutné novelizovat zákon o poskytování dávek osobám se zdravotním postižením a také zákon o provozu na pozemních komunikacích. V případě, že nebude zpoplatněno vydávání těchto průkazů, je pak třeba počítat s dopady na státní rozpočet.

„Věc ale vnímáme pozitivně a stanovisko je za nás kladné,“ dodává Iva Merhautová.

Výbor pro záležitosti EU k věci nepřijal doprovodné usnesení, pouze ji vzal na vědomí. Tím odlehčil nadcházejícímu plénu Senátu, které tak bod už nemusí projednávat.

-mk-