FN Hradec Králové. Foto: FN Hradec Králové

Hradecká fakultní nemocnice: modernizace chirurgie za 4,3 miliardy

Fakultní nemocnice Hradec Králové (FN HK) v nejbližších měsících vypíše výběrové řízení na firmu, která zajistí modernizaci chirurgických oborů za 4,3 miliardy korun, uvedli zástupci nemocnice. Stavební práce by podle nich mohly začít na přelomu let 2024 a 2025, celá akce by měla být dokončena v roce 2028. V rámci největšího investičního projektu v historii nemocnice má vzniknout jeden z největších operačních traktů v ČR s 22 nejmodernějšími operačními sály, včetně sálu pro robotem asistované operace či hybridního sálu.

V listopadu vláda schválila navýšení prostředků na strategické investice státu ve zdravotnictví, ve kterých je projekt FN HK zahrnutý, nemocnice také loni získala stavební povolení. „Většina finančních prostředků bude zajištěna z programu strategických investic vlády, zbytek zaplatí ze svého rozpočtu FN HK,“ uvedl mluvčí nemocnice Jan Špelda.

„Projekt Modernizace chirurgických oborů je zcela zásadní pro další rozvoj fakultní nemocnice. Jsme rádi, že se povedlo najít prostředky na navýšené náklady na tuto stavbu a postoupit k realizaci této stavby, která umožní spojení téměř všech chirurgických oborů ve FN HK do jediného objektu,“ sdělil ředitel nemocnice Aleš Herman.

Zlepšení prostředí pro pacienty i zázemí pro personál

Nemocnice připravuje projekt několik let. „Přinese možnost restrukturalizace chirurgických kapacit, spojených se vznikem nových oddělení, jako například oddělení nižší intenzivní péče, multioborového septického oddělení a další. Projekt přinese také zlepšení prostředí pro pacienty a také nabídne lepší zázemí personálu nemocnice,“ uvedl Herman.

V první fázi výstavby vznikne přístavba k současnému Pavilonu akademika Bedrny FN HK, který byl postaven v roce 1985 a nevyhovuje potřebám moderní medicíny. Po dokončení přístavby se chirurgické obory přestěhují do nové budovy a stavbaři zrekonstruují pavilon, což není možné za provozu. Po dokončení rekonstrukce se do opravené budovy přestěhují chirurgické obory, jako například ortopedie. Součástí projektu je i vybudování nových skladů a logistického centra.

Ve FN HK od podzimu 2023 stavbaři pracují na rekonstrukci budov a provozů laboratorních oborů. Stavební práce za zhruba 230 milionů korun jsou naplánovány do jara 2025. Nemocnice chystá také projekt výstavby kliniky infekčních nemocí, dostavbu dětské chirurgie a traumatologie a další projekty. Spolu s dalšími subjekty také plánuje výstavbu parkovacích domů, které by zlepšily situaci s parkováním v areálu nemocnice a jeho okolí.

Hradecká fakultní nemocnice je jedním z největších zdravotnických zařízení v celé Česku a největším na východě Čech. Pracuje v ní přes pět zaměstnanců a má víc než 40 zdravotnických pracovišť. Ročně je v ní hospitalizováno přes 40 tisíc pacientů, z nichž v posledních letech zhruba 27 tisíc podstoupí operaci. FN HK nabízí pacientům téměř 1 400 lůžek.

ČTK