Ilustračné foto: Freepik

Lékařské fakulty reagují na nárůst studentů výstavbou budov

V roce 2019 začal program na podporu studia všeobecného lékařství, v jehož rámci dochází ke každoročnímu navyšování počtu studentů. I když to fakultám přináší i řadu pozitiv, rostou logicky i požadavky na jejich prostorové kapacity. Zeptali jsme se jich proto, jak se s tímto problémem vypořádávají. Z jejich odpovědí se zdá, že tuzemské fakulty dobu nezaspaly a našly pro sebe vhodná řešení.

Problém s prostorovými kapacitami si již od svého nástupu do funkcí v roce 2018 uvědomovalo vedení 3. lékařské fakulty Univerzity Karlovy (3. LF UK). „V přepočtu na počet studentů měla v té době naše fakulta nejmenší výukové prostory ze všech osmi lékařských fakult v České republice. Proto jsme ihned začali jednat s vedením Státního zdravotního ústavu (SZÚ) a posléze s vládou České republiky o možnosti získat převodem od SZÚ nevelký sousední pozemek s menší starou budovou. To se díky pochopení všech zúčastněných podařilo v roce 2019 a fakulta tak získala druhou budovu. Tu jsme vzápětí uvnitř upravili tak, aby tam vznikly nové výukové prostory. V roce 2022 se navíc podařilo odkoupit menší budovu v sousedícím areálu, takže během posledních 6 let jsme se rozrostli z jedné budovy na budovy tři, což situaci výrazně zlepšilo,“ popsal Zdravotnickému deníku děkan 3. LF UK Petr Widimský.

Kromě toho se 3. LF UK podařilo zásadním způsobem navýšit také kapacity pro klinickou výuku. „Ve spolupráci s Fakultní Thomayerovou nemocnicí jsme získali šest nových výukových pracovišť v této nemocnici a posilujeme i výuku klinických oborů v krajských nemocnicích – v Libereci, Ústí nad Labem, Českých Budějovicích. Ve spolupráci se SZÚ jsme rozšířili výukové kapacity pro seminární výuku v pronajatých prostorách v sousedícím areálu. Ze všeho nejdůležitější je však připravovaný projekt výstavby Nového výukového centra, s jehož stavbou se počítá v letech 2027-29,“ uvedl Widimský a dodal, že toto rozšiřování kapacit jde ruku v ruce s rostoucí potřebou vzdělávání nových lékařů i nelékařského zdravotního personálu, zejména všeobecných sester.

Na Lékařské fakultě Univerzity Palackého v Olomouci (LF UP) také došlo ke znatelnému navýšení počtu studentů. Současná praxe je taková, že v Olomouci je do prvního ročníku programu Všeobecného lékařství každoročně přijímáno minimálně 250 studentů. Pro akademický rok, který právě probíhá, tam přijali dokonce 275 uchazečů. „Vyšší počet mediků pochopitelně vyvolává také požadavky na větší kapacitu prostor, v nichž zajišťujeme výuku a další související činnosti. Z tohoto důvodu už LF UP v minulém roce zahájila stavbu nové budovy, která rozšíří stávající prostorové možnosti fakulty a pomůže nám všechny tyto požadavky plně uspokojit,“ popsal Zdravotnickému deníku děkan LF UP Milan Kolář.

Nová čtyřpodlažní budova, kterou bude Lékařská fakulta využívat společně s Fakultou zdravotnických věd UP, má být do užívání předána v roce 2026. V budově, jejíž stavba (včetně infrastruktury) přijde na více než 640 milionů korun, bude například i velká posluchárna s kapacitou bezmála 400 míst.

Veškerou svou teoretickou výuku přestěhovala v roce 2022 do nového kampusu v sousedství Fakultní nemocnice v Plzni na Lochotíně Lékařská fakulta v Plzni Univerzity Karlovy (LFP UK). „Ve chvíli ministerské pobídky se již začínalo stavět a kapacita byla dána, nicméně jsme i tak počítali s určitým možným navýšením. Naše největší posluchárna pojme 310 studentů, což přibližně odpovídá počtu přijímaných na Všeobecné lékařství i po ministerské pobídce. Moderní kampus přilákal hned po svém otevření mnoho zájemců o studium, kapacity máme tedy naplněné,“ uvedl pro Zdravotnický deník děkan LFP UK Jindřich Fínek.

Ten vyzdvihl skutečnost, že je v novém kampusu vše pro výuku na jednom místě – přednáškové sály, praktikárny, laboratoře, simulační centrum, knihovna, menza s kavárnou v jedné budově a klinická pracoviště pro praktickou výuku ve FN Plzeň v docházkové vzdálenosti. „Plně vytěžujeme i klinická pracoviště, která mají limitovanou absorpční kapacitu pro výuku u lůžka. I při tomto vytížení děláme vše pro to, aby se všem studentům dostalo kvalitní výuky a přípravy na jejich budoucí lékařské povolání,“ dodal Fínek.

Podle slov svého děkana má 2. lékařská fakulta Univerzity Karlovy (2. LF UK) problém s vlastními prostorovými kapacitami prakticky od svého vzniku. To se ovšem má brzy změnit. „V současné době realizujeme stavbu takzvané Multifunkční budovy, po jejím dokončení zhruba v roce 2027 budou kapacity dostatečné,“ uvedl pro Zdravotnický deník děkan 2. LF UK Marek Babjuk.

V souvislosti s navýšením počtu studentů probíhá v současnosti audit prostor a jejich kapacitního využití, včetně učeben na 1. lékařské fakultě Univerzity Karlovy (1. LF UK). „Máme plány na rekonstrukci některých prostor s tím, že by vznikly moderní sdílené multifunkční prostory pro výuku. Dále připravujeme adaptaci některých prostor fakulty s cílem rozšířit kapacity pro využití studenty v jejich volném čase. Velkým projektem již připraveným ke spuštění je stavba Kampusu na Albertově, který by měl problémy s nedostatečnou kapacitou vyřešit,“ sdělil Zdravotnickému deníku děkan 1. LF UK Martin Vokurka.

Jakub Němec

V dalších dílech miniseriálu o radostech a starostech lékařských fakult si v příštích dnech můžete přečíst například o tom, jak to tuzemské lékařské fakulty mají s praktickou výukou nebo se zahraničními studenty a zda by podle nich nepomohlo kvalitě výuky sloučení některých fakult.