Ilustrační foto: Freepik

Elektronická revoluce: Pacient získá přístup ke všem informacím, které o něm zdravotnictví má

Pacienti získají přehled o všem, co s nimi bylo ve zdravotnictví provedeno, a to elektronickou cestou z pohodlí domova prostřednictvím tzv. eZkarty. Karta jim otevře dveře do několika zdravotnických registrů, a to dokonce i k údajům ze zdravotnické dokumentace, pokud bude vedena elektronicky. Vyplývá to z návrhu novely zákona o elektronizaci zdravotnictví, jež je aktuálně ve vnějším připomínkovém řízení, které končí 31. ledna.

Další rozvoj elektronizace zdravotnictví by měl přinést rozšíření funkcionalit služeb výměnné sítě a zavedení centrálních nových služeb, jako je například eZkarta či eŽádanka. Zavedení těchto novot bude podle odhadu stát 50 milionů korun, s 10 miliony se pak počítá na softwarové nástroje. Personální náklady na provoz a údržbu budou řešeny v rámci systematizovaných míst Ústavu zdravotnických informací a statistik (ÚZIS).

eZkarta je podle návrhu nově zaváděnou službou elektronického zdravotnictví, která bude kontrolována a spravována pacientem. Umožňuje přístup k údajům v Národním zdravotnickém informačním systému, v registrech vedených podle zákona o ochraně veřejného zdraví, v systému eRecept a ve zdravotnické dokumentaci. Poskytovatel zdravotních služeb by měl být podle návrhu povinen přes eZkartu poskytnout na žádost pacienta výpis ze zdravotnické dokumentace vedené elektronicky, nebo její kopii.

Další nově zaváděnou službou elektronického zdravotnictví je eŽádanka. Konkrétně se jedná například o žádanky na laboratorní vyšetření, RTG vyšetření, další zobrazovací techniky a podobně. „Zavedení eŽádanky bude s kvalitou služeb svázáno zcela jednoznačně, například eliminací duplicit ve vyšetřování, případně možností sledování dostupnosti péče (interval žádanka, provedení vyšetření). V systému bude vidět, že má pacient například více žádanek, ve více stavech rozpracovanosti, případně, že už tato žádanka byla či je někým ‚využita‘,“ stojí v důvodové zprávě.

Jednotné systémové řešení

Jelikož je legislativně zakotvená definice standardů elektronického zdravotnictví koncipována dle návrhu příliš úzce, rozšíření definice standardů pomůže podle resortu narovnat současnou roztříštěnost informačních systémů a zvýšit efektivitu poskytování zdravotní péče. Cílem je ukotvení elektronického zdravotnictví jako účelné součásti systému poskytování zdravotních služeb.

Novela se dotýká také osobních údajů, vyplynula tedy potřeba rozšíření definice standardů elektronizace zdravotnictví, protože zdravotnické právní předpisy tuto problematiku v současnosti zatím neřeší. Mělo by proto dojít ke zvýšení právní jistoty zdravotníků a poskytovatelů zdravotních služeb i k rozšíření práv pacientů. Návrh novely zákona vytváří legislativní ukotvení pro základní infrastrukturu, jejíž součástí je také zařazení Národního kontaktního místa pro elektronické zdravotnictví.

Definice standardů umožní generovat a mezinárodně sdílet standardizované zprávy s využitím nařízení eIDAS (nařízení Evropské unie o elektronické identifikaci a důvěryhodných službách pro elektronické transakce na vnitřním evropském trhu – pozn. red.) a připravované platformy Evropský prostor pro zdravotní data (EHDS).

„Finálním cílem je mimo jiné propojit informační systémy poskytovatelů zdravotních služeb ve zdravotnictví, umožnit bezpečné sdílení a předávání dat, napojit je na centrální služby elektronického zdravotnictví a propojit je se službami základních registrů. Vznikne tak dosud neexistující platforma bezpečně propojených informačních systémů, ze které budou profitovat zejména pacienti,“ uvádí dále důvodová zpráva návrhu.

Další problematikou, kterou novela řeší, jsou osoby v Kmenovém registru pacientů neevidovaných. Jedná se o cizí státní příslušníky nebo o pacienty, u kterých zrovna nelze zjistit identifikační údaje, například kvůli jejich stavu bezvědomí či ztrátě dokladů. Novelizace proto chce rozšířit okruh údajů vedených o pacientech o údaj týkající se státní příslušnosti pacienta.

S ohledem na rychlou potřebu zavedení faktické elektronizace s novými centrálními službami, jako je eZkarta a eŽádanka, ministerstvo usiluje o souhlas Sněmovny s návrhem již v prvním čtení.

-ns-